12 tény Mózesről – kezdőknek I.

2866024167Én bizony Mózeshitű magyar ember vagyok… öööööö… Mi is vagyok?
Ezt a „politikailag korrekt” (ma így hívnánk) elvezést a „zsidó” szó kiváltására találták ki a „politikai nyelvújítók” az 1920-as években, elválasztván a fokozatosan elmagyarosodó zsidókat a magyaroktól…
Mózes volt a jelző… és ne feledjük, mindkét lányomat (Mirjám és Liza) Mózeskosárban hoztam ki a kórházból, és hétről hétre olvasom Mózes könyveit…
De ki is volt Mózes?
12 rövid tény kezdők számára…
1)
Mózes (héberűl Mose) név jelentése (a Tóra szerint): „a vízből kihúzott”
2)
Mózes Egyiptomban született.
3)
Mózes szülei: Ámrám és Johebed, és a 3 testvér közül ő a legfiatalabb.
Mózes bátyját Áron-nak, nővérét Mirjám-nak hívták.
MosesRescued_FromTheNile4)
Az újszülött Mózest 3 hónapig rejtegette nővére Mirjám egy kosárkában a Nílusban (innen jön a mózeskosár kifejezés), amíg meg nem találta a fáraó lánya, aki ezután – Mirjám tanácsára – felfogadta szoptatósdajkának a csecsemő saját édesanyját, Johebedet.
A fáraó lánya persze nem tudott a rokoni kapcsolatról.
4)
Mózest az egyiptomi fáraó nevelte fel és taníttatta.
5)
Mózes felesége Cipóra, egy zsidó hitre áttért midjanita papnak, Jitró-nak volt a lánya. Két fiuk született: Gersom és Eliezer.
Did Moses Write the Pentateuchs6)
Mózes pontosan 120 évet élt.
Születésnapja és halálának a napja: ádár hónap 7.
Az első negyven évet Egyiptomban.
A második negyven évet Midjánban Jitrónál.
Majd amikor visszatérve Egyiptomba, meghirdette a 10 csapást. Ezután a sivatagban vándorolva a Szentföld felé élte le a harmadik negyven évét.
7)
Mózes próféta volt, azaz Isten szavát adta át az embereknek.
8)
Mózes sohasem lépett be az Ígéret Földjére.
9)
Mózes sohasem tagadta meg a saját származását.
10)
Mózes dadogott.
11)
Mózesnek nem ismerjük a sírhelyét, csak annyit tudunk róla, hogy Midjánban van, a Nébó hegyén.
+1)
A Talmud szerint Mózest maga Isten temette el.
Olvasd hasonló szeretettel a sorozat többi részeit is!
(a héber nyelvről, Mózesről, a zsidó vallásról, stb)
moses-and-aaron-family

Megosztás

25 thoughts on “12 tény Mózesről – kezdőknek I.

  1. 1) Semmi bizonyíték, hogy zs.-ók valaha is Egyiptomban éltek.
    2) Semmi bizonyíték, hogy Mózes valaha is élt.
    3) Az ún. Ószövetség tele van történetekkel, amelyek régebbi vallásokból származnak. (Özönvíz stb.)

    = Mózes 40 napig van a hegyen (5 óra fel, 4 óra le a valóságban) 2 kőtábláért, de a világot meg 6 nap alatt teremtették. Lassulás. Lassulás.
    = Lehozza a parancsokat (nem parancsok, hanem tiltások) köztük ne ölj, ennek örömére kiirtja egy saját törzsét. A „parancsok” meg érdekes módon egyiptomi halottaskönyvből származnak.
    = a nagy vérengzés oka a „bálványimádat”, holott nem báványt imádtak, hanem babiloni bikakultuszt (ez alapján a kereszt is bálvány)

    • Mózes nem (csak) a két kőtábla miatt tölt fenn 40 napot, hanem lejegyzi Mózes 5 könyvét is. Úgy már nem is olyan sok a 40 nap.
      A tízparancsolat nem tartalmaz ölést tiltó parancsot. Amire te gondolsz, az úgy szól, ne gyilkolj!
      A bikakultusz (mitől kéne babiloninak lennie? Egyiptomban is volt bikaisten) pedig bálványimádás, amint azt a tízparancsolat meglehetősen szabatosan körül is írja. És ennek szellemében igen, a feszület (a kereszt önmagában nem) is bálványnak minősül.

      • A feszületen a szobor funkciója, hogy Jézust közelebb hozza, érthetőbbé tegye. Senki sem tulajdonít természetfeletti erőt a feszületnek, Jézusnak tulajdonít természetfeletti erőt, aki pedig Isten egyik megjelenési formája, mint a szefirák a Kabbalában.

        • A bálvány a megtisztelni kívánt isten földi képmása, nem önmagában a kőnek/fának tulajdonítanak természetfeletti erőt. A 10parancsolat egyértelműen fogalmaz, ne legyenek faragott isteneid.
          A feszület pedig az, nem is beszélve a szentek szobrairól, pont úgy díszítik, tesznek előttük fogadalmat, gyújtanak gyertyát, hordozzák körbe a településen, mint anno a bálványokat. Ugyanaz a procedúra, ugyanaz az elérni vágyott cél, ugyanaz a bálványimádás.

          • Örülök, hogy a nem, dehogytól ilyen gyorsan közös platformra jutottunk ☺

          • Gondolkodtam és imádkoztam. A következőre jutottam.
            Először is én nem akarlak téged téríteni, mivel nem vagyok benne biztos, hogy szabad-e. Továbbá abban sem vagyok biztos, hogy még ha szabad is volna, szabad-e ezt specifikusan egy zsidó fórumon. Imádkozni imádkozhatok érted.
            Én _nem_ vagyok Hitgyülis, de ebben a kérdésben szerintem ők alapvetően jól látják a dolgokat, itt: http://www.vidamvasarnap.hu/nemeth-sandor-valaszol/kerdes/2012-04-08-10152 Ne nyisd meg a linket, ha nem vagy biztos benne, hogy szabad-e.
            A kérdés nem az, hogy általában véve szabad-e bálványt imádni, erre mindenkinek világos, kategorikus válasza az, hogy általában sohasem szabad. A kérdés az, hogy specifikusan Isten, az egyetlen igazi Isten, és nem hamis istenek imádására szabad-e szobrokat készíteni, és ez bálványimádás-e.
            A keresztény válasz erre az, hogy igen. A Judaizmus ebben a kérdésben egy bináris álláspontot foglal el, valami vagy bálványimádás, avoda zara, vagy nem. Habár a vonatkozó zsidó jog megkülönböztet specifikus al-eseteket, miszerint például Istennel együtt bálványt is imádni, vagy csak hamis istent imádni, stb, de minden esetben bináris választ ad arra, hogy ez avoda zara vagy nem. Köztes állapot nincsen. A mainstream keresztény álláspont szerint ez semennyire sem bálványimádás, tehát az ő verziójuk is kategorikus.
            A szomorú igazság az, hogy a hitviták forrása általában az, hogy habár értjük a leírt szöveget, annak értelmezése általában kétséges. Szerintem minimum erős gyanúval kell fogadni a biztos válaszokat a nem biztos kérdésekre.
            Én úgy vélem, hogy Isten imádására készült szobrok, akár bálványimádás, akár nem, semmiképpen nem lehet az a kategória, mint a Baál meg az aranyborjú imádására készült szobrok. A Tóra nagyon kőkemény tiltása pedig az utóbbira vonatkozik. Azt elismerem, hogy az elsőre a válaszom az, hogy nem tudom. Nem tudom, hogy Isten mennyire engedi a Jézus-szobrokat. Nyilván remélem, hogy igen. Teszem a dolgom a legjobb lelkiismeretem szerint, keresem Istent, ugyanazt az Istent, akit te is, a tőlem telhető legjobb módon.

    • Arany bikát csináltak és körülötte rendezvényt. Ez egyértelműen idegen istenek és vallások átvétele volt; és mint ilyen, rettentő bűn.

  2. A Tórában nincs szó magyarokról, és így zsidó szemszögből sincs magyar, csak zsidó vagy nemzsidó. De attól még magyar szemszögből még lehet magyar valaki attól, hogy halachikusan zsidónak számít. A tórai és a magyar népfogalom különbözik, ezért szerintem egy ortodox zsidó is tarthatja magát magyarnak (magyar szemszögből, nem halachikusan).
    Ez olyan, mint a kettős állampolgárság: állampolgár attól valaki, hogy az adott állam a saját polgárának tekinti. Ez az adott állam és az adott egyén közötti reláció, amit az egyén más államokhoz való relációja általában nem befolyásol.
    Ortodox zsidók számára vélhetően a saját tórai hovatartozásuk jóval fontosabb, de úgy vélem, nem sérti meg egyik szabályt sem, ha emellett ez a nem tórai kategória is az identitásuk részét képezik.
    A „mózeshitű” az talán nem teljesen pontos, mivel elvileg az összes keresztény és muszlim is mózeshitű, mivel a Tórát ők is elismerik, habár némiképp eltérően értelmezik. Mindazonáltal én itt inkább egy próbálkozást érzek arra, hogy az abban a környezetben negatív asszociációkat is tartalmazó „zsidó” szó helyett egy egyértelműen, mindenki számára pozitív jelzőt használjanak és ezért szerintem, noha a 20-as évekből származik, annyira talán nem rossz a cél.

  3. Olvasd el David Rohl:Fáraók és királyok,illetve Az elveszett testamentum c.könyveit,és meglátod,hogy a Tóra és az egész Ószövetség valós történelmi alapon nyugszik,még ha nem is lehet benne mindent szó szerint elhinni.Zseniális könyvek,függetlenül az olvasó felekezeti hovatartozásától.

  4. IV. Amonhotep/Ekhnaton „találta föl” az egyistenhitet. Ő és a fővárosa (Akhet-Aton) szerepel a Bibliában. Mózes neve egyiptomi – „gyerek”-et jelent. A „Vízből kihúzott” szándékos ferdítés. Miért hazudnának maguknak egyiptomi eredetű egyistenhitet és egyiptomi származású vezetőt, ha nem ez lenne a valóság „égi mása”?? Egyiptomi nyomai vannak a körülmetélésnek: sírképek, múmiák, de Hérodotosz is megerősítik e szertartás egyiptomi eredetét, melyet a semiták, babiloniak és sumerek nem ismertek.
    Más kérdés, hogy a vizes mese valójában jó ezer évvel korábban Szárgonnal történt meg.

  5. A Biblia, így a Tóra is, igaz. Soha nem cáfolták meg tudományosan egy szavát sem, de egyre többet bizonyítanak be valódiságáról, hitelességéről. Egyre közelebb kerül a tudomány a hithez, és egyre távolodik az ember a hittől. Ez, a mi gyarlóságunkat mutatja. Isten nem változik, mi emberek mindig idomulunk valamihez vagy valakihez. Mert nem vagyunk tökéletesek, sőt valójában azt sem tudjuk mi az, hogy tökéletesség. Pedig csak egyetlen dolog tökéletes az életben, és ez Isten. Minket pedig egyedül Jézus Krisztus vére tehet tökéletessé, mert Ő Istenként lett helyettes áldozat minden emberért. Egyedül ez számítható be nekünk a halálunk után. Nekünk csak el kellene fogadnunk a kegyelmet, de mi ennél sokkal büszkébbek vagyunk. Abban hisz minden ember amiben akar, de az ember hite nem fogja soha megváltoztatni az Igazságot. Viszont csak az üdvözül, aki az Igazságban hisz. A magyarokról pedig annyit, hogy a génkutatás egyre jobban fejlődik, géntérképek készülnek a jelenről és a különböző korokról. Ma élő emberek millióit vizsgálják, és számtalan régészeti leletet, emberi maradványokat. Idő kérdése, és tudni fogjuk kik vagyunk, és honnan jövünk,tudományosan bizonyítva. Úgy érzem, nagy lesz a meglepetés az egész világ számára, mert szerintem nagyon is benne vagyunk a Bibliában.

  6. Kedves Olvasó !

    Egy kérdésem lenne.

    Most olvasom a Mózes könyvét.
    Czipóra bölcsességénél egy kis részt olvashatunk a bibliában,amikor Mózest Isten meg akarta ölni. Ennek mi a valódi jelentése?
    Köszönöm előre is a választ. Nem igen találtam választ a magyarázatára.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük