Rólam

בס”ד

Radnóti Zoltán vagyok.
Rabbi.
1971-ben születtem és rendszerváltáskor érettségiztem.
Amikor 1999-ben rabbivá avattak, naivan furcsa célt tűztem ki magam elé: a történelem által sokszor sújtott magyarországi zsidóságnak szerettem volna újból célokat és öntudatot adni, mert ezzel tartozunk a nagyszüleink nemzedékének.
Tudom nagy szavak ezek, de akkor hittem, hogy alázattal és lelkesedéssel meg lehet tenni.
Sokszor ütköztem falakba, elutasításba, vagy haragvó tekintetekbe. Máskor szánakozó kézlegyintéssel mondták, „ne légy már nevetséges…”
Ám ma is hiszem. Egyre inkább.
Hiszem, hogy egy rabbi számára a lojalitás legelső sorban az Örökkévaló és a zsidó hagyomány irányába legyen evidencia. És hiszem, hogy ezt el is kell mondania.
Lelkésznek lenni, nem mindig a világ legbékésebb álom-állása, hiszen egy közösséget sokszor a kritika lendít át a nehézségeken – ilyenkor könnyebb lenne elbújni vagy elfutni.
Ám nem lehet… Nem szabad.
Ez vagyok én, Radnóti Zoltán rabbi

53 thoughts on “Rólam

 1. „De a rágalmazóknak ne legyen reménységük és a gonosztevők mind egy pillanat alatt vesszenek el,mindnyájukat mihamarabb irtsák ki.A gőgösöket nyomban pusztítsd el,verd le,zúzd össze és alázd meg hamar,még a mi napjainkban stb.” Kik lehetnek ezek a gőgösek?
  Tisztelt Zolirabbi Úr! Ön az újévről mondott beszédében / cikkében /utal arra,hogy a zsidók a főimában -Semoné eszré – az újévet is köszöntik.Kérdés,hogy az Önök hitközségeiben rendszeresen imádkozzák-e még ma is ugyanezen ima 12.pontját is,melynek babiloni változata az eretnekek,árulók elleni átkozódást tartalmazza,a palesztinai változat pedig a názáretiek /ha-nocerim/ azaz a keresztények pusztulását kívánja?Ha nem,az nagyon örvendetes lenne.

 2. „Lelkésznek lenni, nem mindig a világ legbékésebb álom-állása, hiszen egy közösséget sokszor a kritika lendít át a nehézségeken – ilyenkor könnyebb lenne elbújni vagy elfutni.
  Ám nem lehet… Nem szabad.” – Kár,hogy Ön mégiscsak elfut a kényes kérdések elől.Nem kellene…

 3. Kedves Zolirabbi (SZET= Szeretett Egykori Tanárom)!

  Elég, ha annyit mondok bemutatkozásként, hogy מיכה. Olvasom ezt az eget rengető, tornádószerű, gömbvillámként keringő vitahalmazt a 14-ek nyilatkozatának egy – a házassággal kapcsolatos zsidó felfogást megfogalmazni hivatott – mondatáról, amelynek szerintem az az egyetlen hibája, hogy hiányos, ti. a „kapcsolat” szó elől kimaradt a „szexuális” jelző. A mondat ugyanis csak így értelmes, így viszont az! Értelme, hogy az Örökkévaló képére és hasonlatosságára teremtett, és ezért méltóságában sérthetetlen embert, a Teremtő férfivé és nővé (helyesebben hímmé és nősténnyé ( זכר ונקבה ) teremtette mégpedig az állatokkal egy napon, hogy a megfelelő szerszámokkal folytassák a teremtést, besegítsenek az Örökkévalónak. „פרו ורבו” amelynek társadalmilag a házasságban jelölte ki a helyét. Minden egyéb – rigorózus vallási felfogással kifejezve – „babiloni bagzás” (Sütő András). Ez az emberi méltóság, és nem az amikor az LMBTQ jogokat védelmezik, hogy ti. az egészen normális, ha valaki úgy tankol, hogy az üzemanyagtöltő pisztolyt a kipufogóba teszi…Így aztán haladunk: az igazi PROGRESSZIÓ!
  Mi lett a Nyilatkozatból? Olyasmi ez, mintha a tehervonat utolsó kocsijának elromlik a fékje – amit kis jóindulattal ki lehetett volna javítani – és a szerelvény mehetne tovább. De ehelyett jön Prof. Dr. Gábor György, és Elijáhut megszégyenítő vehemenciával kinyilatkoztatta, hogy a mozdony durrdefektet kapott! Nincs tovább!
  Még annyit hadd mondjak, hogy egy kicsit ellenkezzek is veled, mint jól motívált
  egykori hallgatód, hogy a Nyilatkozat úgy kellett, mint pohár víz a sivatagban: Teleplakátolták az országot „Ugyanaz a szeretet” , „A család az család” , „Legyél meleg stb.” plakátokkal. Ha a legutóbbit áttanulmányozod, akkor láthatod, hogy mi köze az emberi méltósághoz a vitának, aminek „á propos”-ján zavarni merészeltelek!

  Csupa jó emlékkel, és Ábrahám-hitű szeretettel, maradok a
  מיכה (teljes nevén מיכאל בן עובדיה)

 4. Dear Rabbi
  I am sorry that I do not speak Hungarian. You published a blog on 26 August 2013 about my relative Mor Lipscher.

  https://rabbi.zsinagoga.net/2013/08/26/koranak-egyik-legjobb-orvosa-aki-oly-nyomtalanul-tunt-el-eletmesek-xxx/

  The article contains a photograph at the end of your text showing a transport to Auschwitz. I wanted to ask if this is the actual photograph of Mor Lipscher being loaded into the railway carriage.

  Thank you very much for your answer
  Dr. Juraj Lipscher

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük