Elizabeth Taylor — Aki a zsidóságot választotta I.

fisher-taylor_0A zsidóság megélése lehet vallási, identitásbeli, történelmi, vagy akár szólhat egyszerű sorsközösség vállalásról is, akár tudatos az, akár csak valaki megszenvedi a saját zsidóságát.
Hasonlóképpen – a zsidó vallásba való betérés indokai is szerteágazóak lehetnek.
Az ortodox „rabbi”-k egy hangos csoportjának általános véleménye szerint az ember kizárólagosan egy vallást választ és egy vallásba tér be. Kizárólag abból kell vizsgáznia és annak minden szegmensét köteles gyakorolnia. Ha bármit is megszeg a micvák közül, azt számon kérik rajta és akár vissza is vonják a betérését.
Ezen rabbik véleménye szerint, aki bármi más miatt tér be (sorsközösség, Istenszeretet, Izrael-szeretet, stb), az nem számít betérésnek. (Ennek pszichés következményeiről most ne beszéljünk)
Más rabbik (akik szerencsére a többség) szerint elégséges ennél jóval kevesebb a zsidó néphez való csatlakozáshoz, és a betértnek nem kell feltétlenül zsidóbbnak lenni a zsidóknál.
p1396_p_v7_aaElizabeth Taylor erről így írt:
„I felt terribly sorry for the suffering of the Jews during the war. I was attracted to their heritage. I guess I identified with them as underdogs.”
„Szörnyen sajnálom, ami a zsidókkal történt a háború alatt. Nagyon vonzott az a hagyomány, ami a zsidó nép sajátja. Azt hiszem, átéreztem az esélytelenségüket.”
Elizabeth Taylor színésznő és modell volt.
A zsidó vallásba, a rabbicsaládból származó férje, Mike Todd (született: Avrom Hirsch Goldbogen) tragikus halála után tért be.
Életrajzírója Kitty Kelley szerint Taylor erős szimpátiát érzett a zsidó emberek iránt, a második világháborús szörnyű megpróbáltatások után,úgy érezte, hogy “csatlakoznia” kell a zsidó örökséghez.
Taylor hat hónapot tanult a Max Nussbaum rabbival, aki a Holokauszttúlélő volt, a hollywoodi Temple Israel hitközség vezetője.
Time magazin 1959 áprilisának elején írta:
4fef7d17adc92.preview-620„a leghíresebb és talán a leggyönyörűbb gyermek, aki a múlt héten született, egy Elisheva Rachel Taylor nevű zsidó lány volt.”
A Time arra utalt, hogy a zsidóságba betért újjászületettnek számít.
1959. május 12-én már egy Las vegasi zsinagógában ment feleségül Eddie Fisher-hez.
Betérése és házassága után így nyilatkozott:
“It was something I had wanted to do for a long time.” – „Ez egy olyan dolog, amit hosszú ideig szeretnék csinálni.”
Bár 1964-ben elváltak, de Elizabeth Taylor a saját zsidóságát sohasem hagyta el.
1962-ben, a Cleopatra c.film forgatása során, Elizabeth Taylor zsidó identitása akadálynak bizonyult.
Az egyiptomi kormány kijelentette, hogy ”Miss Taylornak nem engedélyezett az országba való belépés, mivel a magáénak tekinti a zsidó sorsot, és izraeli nézeteket vall.”
Végül is komoly közbenjárások után a filmet leforgathatták Egyiptomban.
Szeretnék kiemelni néhány szimbolikus tettet Elizabeth Taylor életéből, amik mutatják, hogy a saját identitását milyen komolyan gondolta.
– 1959-ben 100.000 dollárt fektetett be (Israel Bonds/Izrael kötvény) Izraelben
– 1961-ben héber nyelvű duettet énekelt Moszkvában férjével Eddie Fisherrel;
– 1967-ben 840.000 dollárt gyűjtött össze egy londoni gálán Izraelnek.
– 1967 júniusában lemondta a moszkvai útját (férjével Richard Burton-nel és Tony Curtis-sel együtt), Szovjetuniónak a 6 napos háborúban játszott negatív szerepe miatt.
– 1975-ben 60 neves nőtársával együtt táviratban tiltakozott a náci múltú főtitkárnál Kurt Waldheim-nél az Izraelt és a cionizmus elítélő, hírhedt 3379. számú ENSZ határozat ellen.
elizabethtaylorisrael„As women committed to the worldwide struggle for human rights and equality,” it is „our unanimous conviction that all human rights are indivisible. We are appalled at the ‘racist’ label applied solely to the national self-determination movement of the Jewish people. We decry this implicit denial of Israeli statehood and this incitement to world wide anti-Semitism.” The resolution, they continued, is the „first and only time an authentic movement for national and ethnic survival would be condemned as racist. This resolution endangers the moral principles of the United Nations Charter by abandoning them to cynical political expediency.”
– 1976-ban találkozott Jichak Rabin miniszterelnökkel,
– Elizabeth Taylor egyik legemlékezetesebb tette szintén 1976-ben történt és a híres Entebbe hadművelethez kapcsolódik. Amikor a terroristák eltérítettek egy párizs-tel aviv repülőjáratot, akkor Taylor felajánlotta saját magát az elrabolt utasokért cserébe. Az izraeli nagykövet, ezt (természetesen) elutasította, ám tudatták vele, hogy ezt a nagylelkűséget a zsidó nép soha sem fogja elfelejteni.
– Holywoodi mozifilmet filmet forgat az Entebbe hadművelet hőseinek emlékére
– 1977-ben férjével erdő ültetést finanszíroz Jeruzsálem mellett.
– 1983-ban találkozott Izrael első Likud párti miniszterelnökével, Menachem Beginnel.
– 1978-ban narrátora volt a Simon Wiesenthal Center később (1981-ben) Oscar díjat nyert holokauszt filmjének. (Ez volt a Simon Wiesenthal Központ első produkciója.)

Elizabeth Taylor 2011-ben, 79 esztendősen hunyt el.
A temetési szertartást Jerry Cutler rabbi végezte.
A végrendelet egyik furcsa része volt, hogy a rabbi késsen a temetésről 15 percet, így Taylor a saját temetéséről is tudott késni.
Elizabeth Taylor / Elisheva Rachel lelkesedésével, odaadásával, kapcsolataival, tetteivel, támogatásával és Izrael-szeretetével sokat tett a zsidó népért, a zsidó közösségért és a zsidó államért.

תהיה נפשה צרורה בצרור החיים
Legyen a lelke átkötve az öröklét kötelékével.

elizabeth-taylor-and-her-commitment-to-the-jewish-people-large

Megosztás

One thought on “Elizabeth Taylor — Aki a zsidóságot választotta I.

  1. Visszajelzés: A menyasszonyi ruha eredete | Kóser – Divat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük