A pártatlanság és az egyenlőség elve alapján… – azaz hogyan tovább a civil pályázati pénzekkel?

Sokan elemezték már a Civil Alap által szétosztott 1,8 milliárd forintnyi pályázati pénzt, amely – eredetileg – arra lett volna hivatott, hogy a Holokauszt emlékévnek emléket állítson a civil szféra is.
Az emlékmű- és Veritas-botrány illetve a „Sorsok Háza Projekt” után a MAZSIHISZ – a zsidó közélet nyomására, majd a saját közgyűlésének határozatra – határozott kampányba és politikába kezdett, majd bojkottot hirdetett az állam által szervezett megemlékezésekre, illetve az állam által adott pénzösszegek el nem fogadására.1912514_838322829531117_215082365_nA híreket hallva és látva több tucatnyi szervezet jelentette már ki, hogy lelkiismereti okokból szolidaritást vállal a MAZSIHISZ-szel, és nem lesz partner egy olyan projektben, amivel – akár jelenlétével is – támogatná a kormány azon cselekedeteit, amelyek a történelemhamisításra és a vétkek relativizálására vonatkoznak.
kavicsok zsido temetesHeisler András MAZSIHISZ elnök bátor interjúban fejtette ki a nézetét, és ez a blog is összegyűjtött néhány médiamegjelenést.
Egyre veszélyesebb vizekre evezett a MAZSIHISZ, aminek az egyik meghatározó pontja Lázár János államtitkár szava volt, miszerint a MAZSIHISZ ultimátumot adva akadályozza a közös emlékezést.
A fentebbi listát átnézve most szeretnék két „furcsán-érdekes” projektet figyelemmel kísérni.
Mindkettőnél sok pénz forog kockán, és mindkettőnél több kérdés felmerülhet…
Az első pályázat, ami igazándiból kettő a MAZSIHISZ-hez kapcsolódik.
Két néven beadott, kétszer megnyert pályázatról van szó.20131216 - Civil Alap-2014 Előterjesztés lista melléklet.pdf 2014-03-02 01-15-11Háttér 1)
Tudni kell, hogy a MAZSIHISZ szervezetei önálló jogi személyek, azaz sem Heisler elnök, sem Zoltai igazgató nem szólhat bele a gazdálkodásukba. Pályázataikat maguk írják, maguk szerződnek és maguk számolnak el.
Azaz a MAZSIHISZ központi bojkottja számukra nem kötelező és csak a „gentleman agreement” köti őket egymáshoz. A nagykőrösi projekt azért különösen érdekes, mert a vezetője az a Feldmájer Péter, aki anno Heislert váltotta a MAZSIHISZ elnöki székében, majd a 2010-es választásokon szó nélkül nézte végig, ahogy Heisler indulását sikeresen megakadályozzák, és ennek ellenére 2013-ban – általános megdöbbenésre – mégis Heisler lett, akit a közgyűlés – egy belső puccs után – több jelölt közöl a helyére megválasztott.
A kérdés: beáll-e a Feldmájer testvérpár, hogy Heisler bojkott-szekerét tolja?
Háttér 2):
1) Nagykőrösi Zsidó Hitközség
Elnök: Feldmájer Sándor
Rabbi: Róna Tamás
Cím: 2750 Nagykörös, Rákóczi u. 21.
Telefon: (06-53) 552-423
2) Mazsihisz Közép-Magyarországi Területi Csoport
Elnök: dr. Feldmájer Péter
Cím: 2750 Nagykőrös, Rákóczi út 21.
Telefon: (06-76) 484-834
A forrás: maga a MAZSIHISZ honlapja
A másik pályázat egy picit cifrább…
A hangzatos nevű Rabbinical Centre of Europe (RCE) pályázó nyerte el a teljes összeg 1%-át. 20131216 - Civil Alap-2014 Előterjesztés lista melléklet.pdf 2014-03-02 00-57-00
Kik ők?
Ebből a cikkből kiderül, hogy ők nagyon aggasztónak tartják a magyar helyzetet és Semjén illetve Tarlós urakkal találkozgatnak.
A fotón meg Kövér Lászlóval és a magyar hábád vezetőivel (Oberlander, Köves és Bodnár) közösen fotózkodnak.
A picit kozmetikázott vezetőségi listán láthatjuk az erőviszonyokat is. (Ugyanis kimaradtak lényeges adatok…)
Ez már csak azért is érdekes, mert az EMIH vezető rabbija többször kijelentette:
„az EMIH nem pályázott ezekre a pénzekre és nem is kapott belőlük. Azért döntöttünk annak idején így, mert úgy gondoltuk a civil társadalomnak és civil szervezeteknek kell megadni az esélyt.”
Persze… Nem ők pályáztak, hanem civil európai rabbik…

Ez a bizonyos „RCE” -ügy azért is érdekes és aktuális, mert a magyarországi választások előtt 10 nappal rabbi-konferenciát szerveztek Budapestre, ami sok embernél kiverte a biztosítékot. Pláne, hogy a helyi szervezőjük (mint a híradó cikkéből is kiderül) az EMIH vezető rabbija.
A „Galamus csoport” botránygyanús cikke már megadta a felhangot a rabbikonferenciának.
Szóval két dolgot mindenki kíváncsian vár – és én is!
– Kik állnak be a bojkott mögé és kik nem?
– Mire lesz képes a MAZSIHISZ égisze alatt, ám a MAZSIHISZ-től függetlenül felálló és a teljes átláthatóságra törekedő fundraising szervezet?
Milyen és mennyi támogatást tud összegyűjteni, hogy azt a kieső kb. 220.000.000 forintot, – amiről a civilek és a MAZSIHISZ-hez köthető szervezetek lemondtak – pótolni tudják.1976953_817494098264863_2016268277_n

Megosztás

One thought on “A pártatlanság és az egyenlőség elve alapján… – azaz hogyan tovább a civil pályázati pénzekkel?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük