Nyílt levél – …és mindenkinek, akit érint…

Nyílt levél
Feldmájer Péter úrnak, a MAZSIHISZ elnökének,
Streit Sándor úrnak, a BZSH elnökének,
Zoltai Gusztáv úrnak, a BZSH és a MAZSIHISZ ügyvezető igazgatójának,
és mindenkinek, akit érint,

Engem, Radnóti Zoltán rabbit 2012. június 22-én, a délelőtti órákban, gyanúsítottként hallgattak ki a BRFK XIII. kerületi rendőrkapitányságán. Ujjlenyomatot vettek, bűnügyi fotókat készítettek rólam.
A hatóság két év szabadságvesztéssel büntethető, “különleges személyes adattal való visszaélés”-sel gyanúsít, miután valakiről – kizárólag nyilvánosan hozzáférhető adatok alapján – kiderítettem, hogy a zsidó vallási szabályok szerint nem vehet részt a zsidó liturgia bizonyos szertartásaiban.
A kihallgatáson alkotmányellenesnek minősítettem az államigazgatás beavatkozását az egyház vallási életébe, és panasszal éltem a gyanúsítás, valamint a megalázó, jóhíremet veszélyeztető, hatósági eljárás ellen.
Eközben Önök cinkos némasággal figyelték, hogy az Önök hittestvérét, munkatársát, a BZSH újbudai Bét Sálom zsinagógájának rabbiját, a BZSH és a MAZSIHISZ közgyűlési tagját, a BZSH elöljáróságának tagját, az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem kutatóját és oktatóját, az államigazgatás hatóságai egy nyilvánvalóan vallási kérdésben megalázó büntetőeljárás alá vonják.
Eközben Önök közül senki nem ajánlott fel segítséget, jogi képviseletet, sőt, – a hittestvéri szolidaritás parancsát megszegve – egyetlen-egyszer sem érdeklődtek nálam, sem a kihallgatást megelőzően, sem azóta, annak ellenére, hogy Önök pontosan tudják, hogy a Hitközségek alapszabályainak rendelkezései szerint jártam el.
Úgy tűnik, Önök fel sem fogják, milyen precedenst jelenthet ez a hatósági önkény, nemcsak az egész honi zsidóságra, de az összes többi vallási felekezetre nézve is.
Úgy tűnik, fel sem tették maguknak a kérdést, hogy vajon mi garantálja ezentúl a vallásgyakorlás szabadságához fűződő alkotmányos jogainkat ebben az országban, ha a hatóságok – önkényesen – vallási vezetőket hurcolhatnak meg, pusztán azért, mert betartják és betartatják felekezetük ősi törvényeit.
Önök inkább hallgatnak.
Be fogom bizonyítani, hogy a hatályos törvényeknek megfelelően jártam el, és minden hazai, és nemzetközi jogi fórumot, valamint a sajtó nyilvánosságát felhasználva elégtételt fogok venni az engem ért megaláztatásokért.
Önöknek azonban, a megmagyarázhatatlan tehetetlenségükért nem csak az összes hazai vallásos közösség, hanem a demokrácia és a vallásszabadság iránt elkötelezett nyilvánosság megütközésével is szembe kell nézniük.
Budapest, 2012, június 24.
Radnóti Zoltán rabbi

Megosztás

28 thoughts on “Nyílt levél – …és mindenkinek, akit érint…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük