Be kell-e tiltani bármilyen szimbólumot, vagy jelképet? – a 24.hu honlap kérdése a lelkészekhez – Vendégoldal@Darvas István főrabbi III.

„Ha valamit be kéne tiltani, azok nem a jelképek, hanem a háborúk.”
A horogkereszt (vagyis a szvasztika) eddig tiltott helyeken jelenhet meg.
Németországban, a videojátékokban újra engedélyezik a horogkereszt megjelenítését. Számos kérdést felvet ez az egyetlen mondat, mi most
erre kérdeztünk rá:
Ön mit gondol, be kell-e tiltani bármilyen szimbólumot, vagy jelképet?
Darvas István, rabbi
Érzésem szerint igazán hatékonyan betiltani bármit is csak diktatúrában lehet, ott is csak átmenetileg. Örök időkre érvényes, mondjuk úgy, megnyugtató betiltás nincs.
Természetesen vannak szimbólumok, melyeket az ember nem lát szívesen sehol, különösen akkor, ha biztosan tudható, hogy sokakat sértenek, de ha nem parancsuralmi rendszerben élünk, akkor ezek betiltásával csak azt érhető el, hogy az adott szimbólumok mögötti ideológiával azonosuló emberek elfogadott megoldásokat keresnek a szeretett jelkép helyettesítésére, ráadásul meg is találják. Ebben az esetben lehet elölről kezdeni a betiltási procedúrát, ami természetesen nem a magára üldözöttként tekintőből vesz ki több erőt, sokkal inkább az üldöző fárad bele. Egyes szélsőjobbos portálok fejlődő nyelvi leleménye tilalmakból táplálkozott, talán a tárgykultúra vonatkozásban nem kellene hasonló módon inspirálni a „kreatívokat”.
Vannak helyzetek persze amikor a tiltáson kívül sok mindent nem lehet tenni, de törekedni kell, hogy az egyértelműen provokatív cselekedeteket akadályozzuk meg, ne tárgyaknak vagy jelképeknek üzenjünk hadat, mert azok nagyon könnyen pótolhatók.
„Ha nem akarja Isten a bálványimádást, miért nem szünteti meg? Azt válaszolták: ha a bálvány, amit szolgálnak olyasmi lenne, amire nincs szüksége a világnak, akkor megszüntetné, de a Napot, a Holdat, a csillagokat, a planétákat szolgálják. Rombolja le Isten a Világát e bolondok miatt?! Azt mondták: ha ez így van, akkor romboljon le valamit, amire nincs szüksége a világnak, és hagyja meg, amire szüksége van! Azt felelték: ha így tenne, akkor mi is a bálványimádók kezeit erősítenénk, mert azt mondanák: biztosan tudhatod, hogy ezek istenek, mivel nem szüntette meg ezeket (Isten)”.
A bálványimádás kapcsán mestereink igyekeztek megértetni, hogy voltaképpen bármiből készíthető bálvány, ezért a jelenség ellen viselt harc elsősorban szellemi természetű kell legyen, nagyjából ugyanez lehet az elsődleges teendő a szimbólumokkal is.
A rabbi többi válasza itt olvasható.
A többi lelkész válasza a fentebbi kérdésre itt olvasható.

Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük