A legmagányosabb ember – a zsidó vallásjog szerint – Hagyomány XXV.

Nagymamám Gärtner Margit, Mirjám bát Cirl emlékére, akit a történelem 32 esztendősen gúzsba kötött.

agunot_pinA rabbinikus hagyomány szerint egy rabbinak a világon mindösszesen két fontos dolga volna: felszabadítani az „aguná”-kat és megmenteni a „mámzer”-eket.
Mit is jelent ez?
Aguna jelentése: lekötözött asszony.
Aguná-nak nevezik azt az egyedül álló férjes asszonyt, aki nem tud új életet kezdeni, mert:
– a férje megtagadja a válólevél (get) átadását (napjainkban ez a legtöbbször előforduló eset)
– a férje úgy tűnt el, hogy a holtteste nem került elő.
(Egy ilyen eltűnés lehet szándékos (valaki disszidál), vagy lehet egy egyszerű tragédia (pl. a tengerbe fullad, a harctéren meghal, vagy bent volt a World Trade Center-ben szeptember 11-én).
A holokauszt után az agunák száma drasztikusan megnőtt, mert sok esetben nem volt tanúja annak, hogy meggyilkoltak egy zsidó férfit (férjet), hiszen általában minden tanú vele halt (pl a gázkamrában), és a testüket elégették, azaz azonosíthatatlanná váltak.
Az az asszony, aki vallásjogilag aguna, nem mehet férjhez, ameddig
a) a férje mégis ad válólevelet (get)
b) elő nem kerül két tanú, hogy látta a férjet meghalni.
c) a rabbinikus bíróság – megfelelő bizonyítékok alapján – ki nem mondja, hogy a feleség mentesül az aguna státuszból.agunah pic_0
A mamzer státuszba születik bele az a gyermek, aki a Tórában tiltott házasságból (pl. testvérházasság) származik, ám napjaink mámzerjai leginkább házasságtörésből születnek.
Ide tartozik az a helyzet is, amikor egy nő vallásjogilag nem, hanem csak polgárilag válik el a férjétől, és az új polgári (zsidó) férjtől gyermeket szül.
Eme vallási válás (get) elmaradása lehet érdektelenségből származó szándékosság vagy akár feledékenység is, ám ez a jogi helyzeten nem változtat.
Ám a holokauszt itt is szomorúan szólt közbe.
Nem egyszer történt, hogy a férjek csak hosszú évek múltán kerültek elő, és a nő teljes joggal azt hitte, hogy ő özvegyasszony, és jóindulatúan újból férjhez ment, ám az első férj előkerült.
Ekkor a második házasság automatikusan annullálódik, és az onnan született gyermek(ek) „mámzer”-(ek) lesznek, annak ellenére, hogy ők mind anyai, mind apai ágon zsidók. (Íme egy megdöbbentő történet)
Tórai és rabbinikus döntvény alapján  mámzer gyermek házastársa csak egy másik mámzer vagy egy betért lehet. és akkor az ő gyermekeik már 100%-os zsidók lesznek.
A két státusz (aguna és mámzer) abban hasonlít, hogy az elszenvedői nem tehetnek arról, hogy ők águná-k vagy mámzer-ek lettek, mert valakinek a rosszindulata, vagy szomorú (történelmi) események véletlen egymásutánja okozta ezt a szituációt.
Éppen ezért kezdtem azzal a gondolattal, hogy a rabbiknak különlegesen fontos feladata, hogy lehetőségük szerint – a tudtukon és akaratukon kívül ilyen helyzetbe került embereken – segítsenek.
fffffJelenleg az ortodox közösségek kivetik és megvetik azokat a férfiakat, akik megtagadják a „get” átadását, és ezzel „aguna” státuszban tartják a feleségüket. A modernebb vallási irányzatok (konzervatív és reform) enyhébben bánnak a mámzerek és agunák „büntetésével”. Fontos megjegyezni, hogy Izrael állama börtönnel sújtja a get-et nem átadó férfiakat.
Miért is írtam le ezt a bevezetőt?
Mert irodámat rendezve kezembe került egy engedélyezési irat: „ktáv heter” – 1947. február 25-i dátummal (5707. ádár 5.), ami az aguna egy sokkal ritkábban előforduló formáját mutatja, amikor egy férfi van lekötve, mert a nő tűnt el.
Ez a szituáció a Tóra illetve a Talmud korában ismeretlen volt, hiszen akkoriban még tórailag engedélyezve volt a többnejűség, ám rábénu Gersom, a rendeleteiben – az európai zsidóság számára – megtiltotta a poligámiát, azaz attól fogva a férfi is lehetett „águn”.
Illetve Gersom ezzel párhuzamosan elrendelte, hogy a korábbi passzív státuszát megváltoztatva – egy nőnek is át kell vennie a válólevelet, azaz quasi ő is megtagadhatja a válást, amiképpen egy férfi tehette azt korábban (vagy sokszor teszi ezt napjainkban is).
Természetesen a férfi „águn” és a női „águná”  nincs egy szinten, hiszen ha egy nős férfi teherbe ejt egy hajadon nőt, akkor a születendő gyermek nem lesz mámzer, ám ha egy águná esik teherbe, (aki férjezett nőnek számít), akkor a gyermek mámzer lesz.
Legyen mindenki számára tanulságképpen ez az irat…
20151108_233802-01A fordítás:
fejléc:
Különleges vallási bíróság – aguna ügyekben
Az ortodox hitközség központi irodájában
Magyarországon
I-ten segítségével                  ügyiratszám: 3140/2739
Engedélyezési irat
Elénk, az alulírott aguna ügyekben összeülő különleges vallási bíróság elé hoztak több bizonyítékot, Jehudit bát r. Elhánán asszony halálának bizonyítására (béke legyen rajta), aki Jichák Wohl (gyertyája égjen sokáig) felesége.
Elemeztük és megvizsgáltuk a bizonyítékokat és az ügyet, és országunk rabbijainak rákn hagyományozott alapvető vallásjogi döntvényeit figyelembe véve úgy döntöttünk, hogy engedélyezzük (felengedjük) a fentebb említett Jichák Wohl úrat, a lekötözésből (igun – aguna), hogy feleségül vehessen másik asszonyt KIVÉVE volt felesége testvérét. Eképpen engedélyezzük, minden rabbinak és tanárnak, hogy őt a zsidó szertartás szerint megeskesse, ha az nem ütközik az állam törvényeibe.
Pest, 5707 ádár hónap 5.
pecsét:
Különleges vallási bíróság – aguna ügyekben
Az ortodox hitközség központi irodájában
Magyarországon
Aláírások: (próbáltam kibetűzni)
– Jákov…. ebavics
– Jiszrel Wolf
– Cvi Hers hákohén
– Jákov Jiszrael …..                                                        (Gewirtz nyomdája)
——– a vallási bíróság (bét din) tagjai ——-
Ennyi az irat…
Szerintem sokkal több kommentár nem is kell hozzá…
Talán mindösszesen annyi, hogy a Jóisten mentse meg Izrael népét attól, hogy egy tragédiából kifolyólag ismét águn-ok, águná-k és mámzer-ek legyenek szerte a világban.

Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük