Egy szubjektív gondolatsor a Petrás vs. MAZSIHISZ ügyben


in medias res:
Csodáltam Sebestyén Mártát és a Muzsikás együttest, amikor 1988-ban Kőbányai János ihletésére az erdélyi zsidó népzenét közismertté tette, és két teljes albumot is szentelt az emlékezésnek és ennek az eltűnt kultúrának.
ad spectatores:
Azóta eltelt 25 esztendő, és egy botrány közepében találta magát a MAZSIHISZ és a Muzsikás együttes, aholis tudván tudjuk, hogy mindkettőt a jóindulat vezette, ám az érzelmek elsodorták a józan gondolkodást.
expozitio:
petrásA MAZSIHISZ felült a Népszavában megjelent olvasói levél és az Egyenlítő blog híreinek. Ám jogos a kérdés, egyébként miért is kellett volna a MAZSIHISZ-nek gyanakodnia, hogy a Népszava és az Egyenlítő nem hiteles, hanem csak egyszerűen összesúgtak egy óvodai homokozóban és legyártanak a hamis (féligaz) információt, amit aztán mindenki tényként kezd kezelni.
A MAZSIHISZ is.
És elhitte.
És gyorsan kellett dönteni.
És félt, ha beenged a fesztiválra egy (állítólagosan), a szélsőjobb felé kacsintó énekesnőt. akkor a harcos antirasszista kampányával (Veritas, Sorsok háza, Emlékmű) oly’ nehezen megszerzett a zsidó és liberális közhangulati szimpátia ellene fordul.
katarzis:
Böjte József főszervező lemondta.
„a megkapott dokumentumok alapján meggyőződtem arról, hogy a művésznő részt vett olyan rendezvényeken, amelyek szélsőjobboldali jellege méltán váltott ki ellenérzést a zsidó közösség körében.Fellépését lemondtuk. Petrás Mária belátta, hogy bár csupán csak énekelt…”
Aztán kiderült, hogy nem úgy és nem akkor és nem ott.
Ciki…
És megint a MAZSIHISZ vérét kívánják. Csak most már egy másik populáció.
a parte:
Egy pillanatra meg is inogtam, melyik is az én oldalam…
ám amikor megláttam, hogy a MAZSIHISZ ellen uszítók kik, és mindezt hogyan teszik, gyorsan megnyugodtam…
1)
A Valasz.hu -n egy alázós és követelőzős cikk.
Már a cím is otromba: „T. Mazsihisz”, hát még a többi… Egy lecsó munkásőr Zoltaival és agrobankos Kunossal fűszerezve.
Ennyit a cikk komolyságáról és az újságíró Petrás Mária iránt érzett szeretetéről. Nem tudják elengedni a csontot… (Jó, hogy Gyurcsány és Bajnai nem volt benne a cikkben)
2)
A Fidelio főszerkesztője (Zsoldos Dávid) által jegyzett cikket egészen addig komolyan olvastam, ameddig le nem írja a megdöbbentő mondatot:
„nagyon remélem, hogy a fesztivál többi fellépője nem fog csatlakozni hozzájuk és nem mondják le a koncertjeiket – pedig meglenne rá az okuk.”
T. Főszerkesztő úr!
Jó, hogy nem adja a művészek szájába az Ön által elvárt gondolatokat és tetteket, miszerint: „mindenki mondja le a fellépést!”
azaz ezzel is szénné kellene alázni a MAZSIHISZ-t, mondván, „minél rosszabb (nekik), annál jobb (kinek is?)”…
3)
A Hegedűs Lóránd nevével fémjelzett „hazatérés temploma” már Gáza bombázását,  is behozta Petres Máriát védő közleményébe, illetve istentelennek és embertelennek nevezi a MAZSIHISZ vezetőit… Bruhaha…
Közben meg leírja (coming out): „Petrás Mária az ifj. Hegedűs Loránt által vezetett gyülekezet ünnepi alkalmain is fellépett”
1308423389_132174_6dilemma:
Én nem mondom azt, hogy „madarat tolláról, embert barátjáról”.
Sem azt, hogy „védjen meg téged Hegedűs Lóránt református lelkész!”
Láttam cikkeket a világhálón
Ám amikor a fentebbi cikkeket láttam, kicsit megnyugodtam…
dispositio:
Ám szomorúan konstatáltam azt is, hogy azon zsidó értelmiségiek, akik, ha a zsinagógában fellépett volna egy jobbikot támogató zenész, akkor azért támadták volna a MAZSIHISZ-t.
És most, amikor a MAZSIHISZ – lehet, hogy kapkodva, – de az rasszizmus legkisebb jelére reagálva határozottan lemondott egy olyan előadót, aki egyébként maga is elismerte a részvételét – akkor ismét a MAZSIHISZ ellen emelnek szót.
Schiffer 600+ like-ot gyűjtött össze azzal, hogy beállt Hegedűs Lóránt mellé, hogy „végtelen nagy szívét és emberségét” ismét megmutathassa a világnak…
Somogyi Zoli barátom, meg egyenesen visszahívná a zsinagógába (esetleg két Wass Albert est között rá is érne)
Stb…
deus ex machina:
Nagyon kényelmetlen egy helyzet ez… Ha már megtörtént, nem rágódni kell rajta, hanem feloldani a konfliktust.
Nem sok megoldás van, ám bármelyikhez is fordulunk, mélységes alázat kell hozzá. Meg kell találnia a MAZSIHISZ-nek és a Muzsikásnak a közös értékeket, és ebben kiadni egy közös nyilatkozatot, mert ez az állóháború és a kommentek százezrei senkinek sem tesznek jót.
Sem a zsidóságnak, sem a művészetnek, sem az embernek.peace__love_and_happiness__2_by_rebelrevolution1997-d4tokjn

Megosztás

One thought on “Egy szubjektív gondolatsor a Petrás vs. MAZSIHISZ ügyben

  1. Visszajelzés: Muzsikás, nóta, elhúzás, súgás, besúgás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük