Tikkun hákláli – Az általános megváltás — a breszlovi Rabbi Náchmán tanítása a megtérésről

nachmanTikkun HáKláli – Az általános megváltás

A „Tikkun Hákláli” kifejezésnek többféle magyar fordítást képzelhetünk el: általános kijavítás, teljes jóvátétel, minden bűn orvoslása, stb… mégis mi megmaradnánk az eredeti héber kifejezésnél.

A Tikkun Hákláli valójában Dávid király tíz zsoltárából álló csomag, melynek elmondása minden bűnre megbánást hoz.

A Tikkun Hákláli a breszlovi Rabbi Náchmán újítása a HáKádos Báruch Hu [1] szolgálatára. Segít az általános spirituális gyógyításban, bűneink negatív következményeinek helyrehozatalában, belső lelki tisztaságot, örömöt és egyéb pozitív hatást gyakorol testünkre, lelkünkre egyaránt.

A Tikkun Hákláli formaisága
A Tikkun Hákláli a következő tíz zsoltárt foglalja magában sorrendben: 16, 32, 41, 42, 59, 77, 90, 105, 137 és 150. A Tikkun Hákláli elmondása előtt szokás a Jehi rácon kezdetű imaszakaszt mondani (amennyiben nem szombat és nem zsidó ünnepnapon mondjuk). Ezt követi a 95. zsoltár első három mondata, majd egy rövid imaszövegben kifejezzük vágyunkat, hogy saját magunkat összekapcsoljuk minden generáció cádikjához (igaz embereihez), legfőképpen a szerzőhöz és cádikhoz, a breszlovi Rabbi Náchmán ben Feige-hoz.
A tíz zsoltár elmondása után Rabbi Náchmán legfőbb tanítványa, Rabbi Nátán (Noszon) által komponált imákat mondunk, melyben kérjük a Ribojnu Sel Ojlom-ot [2] bűneink megbocsájtására.

tikkun-klali-large-mA Tikkun Hákláli története
Rabbi Náchmán először az 5565. zsinagógai esztendőben (1805-ben) fedte fel azt a titkot, miszerint létezik az éjszakai akaratlan magömlés bűne ellen gyógyír. Ekkor még úgy tartotta, hogy bármely tíz zsoltár elmondása képes kijavítani a bűnt, ugyanis ez megfelel annak a tíz különböző ének és hála kifejezésének, mely mind a százötven zsoltár felépítésének alapja.

A tíz daltípus (magyar askenáz kiejtésben)
1.Ásréj, 2.Bróchó, 3.Mászkil, 4.Sir, 5.Nicuách, 6.Nigun, 7.Tfilo, 8.Hodo’o, 9.Mizmor, 10.Hállelujó.

Rabbi Náchmán legfőbb művében [3] kifejti, hogy a fenti kifejezések hogyan is állnak spirituálisan ellentétes oldalon a klipákkal (negatív és gonosz spirituális erőkkel) és ezért képesek arra, hogy a spirituális tisztátalanság birodalmába fogva ejtett elpazarolt magot onnan eltávolítsák és bevigyék a szentség birodalmába.

Rabbi Náchmán fő tanítását a Tikkun Hákláliról az 5566-os zsinagógai esztendőben Sávuot ünnepén adta tovább tanítványainak (1806. május 23-án), azonban még ekkor sem fedte pontosan, melyik az a speciális tíz zsoltár, mely képes bűnbocsájtó hatását kifejteni. 1810 áprilisában két közeli tanítvány – breszlovi Rabbi Áháron és nemirovi Rabbi Naftali – jelenlétében a következő eskü értékű kijelentéseket tette:

„Tanúskodjanak szavaim: Mikor napjaim elmúlnak és elhagyom ezt a világot, mindent meg fogok tenni azért, hogy aki eljön síromhoz, elmondja ezt a tíz zsoltárt és nevemben jótékonyságot gyakorol, annak nem számít milyen nagy a bűne, én magam fogok teljes erőmből mindent elkövetni, a teremtést széltében és hosszában is átívelem, hogy megtisztítsam és megvédjem őt.”

„Teljesen biztos vagyok mindenben, amit mondok, de ebben a dologban rendkívüli módon biztos vagyok; hogy a Zsoltárok e tíz fejezete nagyon, de nagyon sokat segít.”

„Ez maga az Általános Kijavítás. Létezik minden bűnre speciális megváltás, de ez egy általános gyógyír.”

„Menjetek és terjesszétek erről a Tíz Zsoltárról a tanítást minden embernek.”

„Habár könnyűnek tűnik elmondani ezt a Tíz Zsoltárt, a gyakorlatban valójában nagyon nehéz teljesíteni.”

„Tudjátok meg, hogy a Tíz Zsoltárt még aznap el kell mondani, mikor a tisztátalan élmény történt és ezek a következők: 16, 32, 41, 42, 59, 77, 90, 105, 137, 150. Ez a Tíz Zsoltár nagyon nagy jóvátétele ennek a bűnnek. Aki méltó arra, hogy még a bűn napján elmondja a Tíz Zsoltárt, annak semmilyen félelme nem kell legyen bűnének szörnyű következményeitől, mert kétségtelenül teljes mértékben ki lett javítva!” [4]

A teljes tikun hákláli
nyomtatható változatban letölthető innen

aki „csak” on line változatban szeretné olvasni, itt megteheti
01-14-1Idézetek forrásai:

[1] jelentése: A Szent, Áldott Legyen Ő
[2]  jelentése: a Világ Teremtőjét
[3] Likutey Moharan I, 205
[4] Likutey Moharan II, 92
—————-
A fordító megjegyzése:
A breslovi Rabbi Náchmán egyik újítása, hogy minden bűnre létezik megváltás.
Ennek egyik része az általa összeállított Tikkun HáKláli, melyet én Általános Megváltásnak fordítottam, és a teljes szöveget magyar nyelvre lefordítottam azért, hogy minél több zsidó lélek legyen képes általa bűneitől megszabadulni és Ros HáSáná után ténylegesen tiszta fehér lappal és áldásokkal bőségesen kezdhesse a Zsidó Új Évet.
Sáná Tová!

A zsoltárokat és zsoltáridézeteket Raj Tamás rabbi – Áldott legyen emléke – fordításából vettem át, a többi szent szöveg idézeténél Dr. Bernstein Béla – Áldott legyen emléke – fordításait használtam.

Írta, fordította és szerkesztette: Lefkovics Kornél – Dovid Jojszef ben SzóróThe_Letter_from_Heaven_of_Rabbi_Nachman
Megosztás

One thought on “Tikkun hákláli – Az általános megváltás — a breszlovi Rabbi Náchmán tanítása a megtérésről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük