Iggeres (Igeret) HaRamban – Rámbán levele fiának, hogy hetente egyszer elolvassa, és így ne vétkezzen

Rambanבס”ד
Iggeres HaRamban – Rámbán levele

Legidősebb fiának, Náchmánnak címezve, heti rendszeres átolvasásra

Halljad, fiam, atyád oktatását és el ne hagyjad anyád tanítását(1). Vedd magadra azt a szokást, hogy mindig mindenkivel nyugodtan beszélj. Ez meg fog óvni téged a düh és harag tulajdonságaitól, melyek súlyos jellemhibák és melyek a legtöbb ember bűnéért felelősek. Ahogy áldott emlékű rabbijaink tanították(2): Akiben fellobban a düh és harag azt a Gyehennom fogja büntetni, ahogy írva van: „Vedd el a haragot szivedből, és távolítsd el a gonoszságot testedtől” (3). A „gonosz” szó itt Gyehennomot jelent, ahogy olvassuk: „A gonosz ember végzete a gonosznak napja”(4). Miután eltávolítottad magadtól a düh és harag érzéseit, egyúttal engedd be az alázatosságot és szerénységet(5) a szívedbe. Ez a két ragyogó tulajdonság a legnemesebb az összes többi emberi tulajdonságok közül(6), ugyanis a szerénységgel és alázatossággal jár együtt az Örökkévaló félelme.

200px-Ramban_St_sign,_JerusalemA szerénységen és az alázatosságon keresztül el fogsz jutni az Örökkévaló félelméhez. Ez azt fogja okozni, hogy állandóan tisztában leszel vele: honnan jössz, és merre tartasz.(7) és míg életben vagy sem vagy más mint egy kukac vagy féreg, és a halálod után is ugyanez leszel. Ez emlékeztetni fog téged arra, hogy Ki fog téged megítélni – a Dicsőség Királya – ahogy írva van: „Sem az Egek, de még a Egek egei sem képesek visszatartani,”(8) – „hát még az emberek szívei”(9)! És még ez is írva van: „Hát nem én
töltöm ki a Eget és Földet? Mondja az Örökkévaló.”(10)

Mikor ezeken a dolgokon gondolkozol, elérkezel majd az Örökkévaló félelméhez, aki teremtett téged, és meg fogod tudni magad védeni a bűnöktől, és ezért boldog leszel, bármi történjék is veled. Hasonló módon, mikor szerényen, alázatosan és erkölcsösen viselkedsz mindenki előtt, és félni fogod az Örökkévalót és félni fogsz a bűntől, akkor az Örökkévaló Dicsfényének ragyogó szelleme(11) nyugszik majd rajtad és az Eljövendő Világ életét fogod élni.

RambanÉs most, édes fiam, értsd meg és figyeld meg, hogy bárki, aki úgy érzi, hogy nagyobb másoknál, az valójában az Örökkévaló Királysága ellen lázad, mert az Ő ruháival díszíti magát, ahogy írva van: „Az Örökkévaló büszkeséget viselve uralkodik”(12) Miért kéne akárkinek büszkeséget éreznie? Tán a vagyona vagy jóléte miatt? Hisz az Örökkévaló tesz valakit szegénnyé vagy gazdaggá(13). Akkor tán a tisztelet miatt? Ez is az Örökkévalóhoz tartozik, ahogy olvassuk(14): „Vagyon és tisztelet Tőled származnak”. Tehát hogyan képes valaki feldíszíteni magát az Örökkévaló tiszteletével? És ha valaki
büszke saját bölcsességére, az bizonyosan tudja azt is, hogy az Örökkévaló „megvonja a biztos szavúak beszédjét s a véneknek eszét elveszi.”15. Most már látjuk, hogy mindenki egyenlő az Örökkévaló előtt! Haragjával lealacsonyítja a büszkeséget és mikor jónak látja, felemeli az alacsonyt. Ezért tehát alacsonyítsd le magad, hogy az Örökkévaló felemelhessen!

Ezért én most elmagyarázom neked, hogyan is legyél állandóan szerény és alázatos: Beszélj gyengéden és finoman mindig, fejedet hajlítsd kicsit lefele, szemeid nézzenek szintén lefelé és szíved összpontosítson az Örökkévalóra. Ne nézz annak az embernek az arcába, akivel beszélsz. Mindenkit tekints nálad nagyobbnak. Ha a másik bölcs vagy gazdag, add meg neki a tiszteletet. Ha ő szegény és te gazdagabb, bölcsebb vagy nála, akkor magadat nagyobb bűnösnek és őt nálad méltóbbnak tartsad, mert mikor ő bűnözik, azt tévedésből teszi, de mikor te bűnözöl, az szándékos. Neked jobban kell tudnod!

Minden gondolatodban, beszédedben és cselekedetedben tekints úgy magadra, mintha az Örökkévaló előtt állnál és az Ő Schinája lebegne feletted, hiszen Dicsősége kitölti az egész világot. Beszélj félelemmel és alázatosan, mintha egy szolga állna mestere előtt. Cselekedj önuralommal mindenki előtt. Mikor valaki megszólít, ne válaszolj hangosan, hanem inkább finoman és lágyan, mintha a Mestered – Áldott Legyen Ő – előtt állnál.

ramban pecs;tSzorgalmasan és állandóan tanuld a Tórát, hogy teljesíthesd a benne foglalt parancsolatokat. Mikor felkelsz a Tóra tanulásából, gondold át alaposan: mit is tanultál – azért, hogy meglásd, melyik részét tudod a tanulásnak gyakorlatba is átültetni. Vizsgáld meg cselekedeteidet minden reggel és este, és ezen az úton haladva életed minden egyes napját megtérésben(16) tudod tölteni.

Koncentrálj imádságaidra úgy, hogy minden világi dolgot eltávolítasz az ima idejére szívedből. Készítsd fel szíved az Örökkévaló előtt, tisztítsd meg gondolataidat és gondolj arra milyen szöveget is fogsz most mondani. Ha napi cselekedeteidben ezt az utat követed, nem fogsz bűnözni. Ezen az úton minden dolog, amit cselekszel, megfelelő lesz számodra és az imáid fizikailag és szellemileg is tiszták lesznek, te pedig az Örökkévalót elfogadó és Hozzá ragaszkodó leszel, ahogy írva van: „Mikor szíveiket feléd irányítják, hallgasd meg őket.”(17)

Olvasd el ezt a levelet legalább egyszer minden héten és ne hagyj ki egy alkalmat sem! Teljesítsd be a benne foglaltakat, mert tanácsaival mindig az Örökkévaló útjain fogsz járni – Áldott Legyen Neve – és sikeres leszel minden utadon. Ez által fogod sikeresen kiérdemelni az Eljövendő Világot, mely az igaz emberek(18) érdemében van elrejtve. Minden alkalommal, mikor olvasod ezt a levelet, az Ég teljesítse szíved vágyait! Ámen, Szelá!

1) Példabeszédek könyve 1:8
2) Nedárim 22a
3) Prédikátorok könyve 11:10
4) Példabeszédek könyve 16:4
5) Az eredeti héber szövegben az ánává szó szerepel
6) Ávodá Zárá 20b
7) Ávot 3:1
8) 1Királyok könyve 8:27
9) Példabeszédek könyve 15:11
10) Jirmijáhu 23:24
11) Az eredeti héber szövegben a Ruách Schiná kifejezés szerepel
12) Zsoltárok könyve 93:1
13) 1Sámuel 2:7
14) 1Divréj HáJomim 29:12
15) Jób könyve 12:20
16) Az eredeti héber szövegben tsuvá szó szerepel
17) Zsoltárok könyve 10:17
18) Az eredeti héber szövegben cádikim szó szerepel

Fordította: Lefkovics Kornél – Dovid Jojszef ben Szóró
Lektorálta: Bácskai Gábor
5773

Az írás szent szövegeket tartalmaz, ezért ha kinyomtatja, kérem ne dobja el!

Megosztás

4 thoughts on “Iggeres (Igeret) HaRamban – Rámbán levele fiának, hogy hetente egyszer elolvassa, és így ne vétkezzen

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük