A BZSH előljáróságról való lemondásom valós oka – azaz remegve Isten előtt…

Kedves Olvasók!
471szexiA MAZSIHISZ honlapján megjelent egy cikk, ami elég furcsa (hamis) módon állítja be a lemondásom okait… sőt magát a tényt is az igénytelen hatásvadász a „vs” azaz „versus”, jelzi, aminek jelentése: „ellen”.
Kikérem magamnak, hogy Lágymányos esetleg Csepel ellen lenne…
Aki ezt leírta (névtelen hős), az a belső megosztás harcosa, a honi zsidóság ellensége.
Remélem senki sem olyan naiv, hogy azt gondolja, hogy a csepeli projekt miatt mondok le.
Heisler – a hozzászólásában – pontosan leírta az egyik olvasatot. Akkor én most leírom a másikat.
Ám mindenek előtt:
1)
Véleményem szerint a BTK-ba ütközik, hogy egy „valóban” nekem címzett és pénteken délután 16:42-kor elküldött magánlevelet szombat este – a beleegyezésem nélkül – lehozni az Interneten, amiben ráadásul személyes dolgok is találhatóak.
2)
Etikátlan dolog nem megadni az esetleges viszontválasz lehetőségét.
—————-
Ám akkor most nézzük meg a lemondás valós okát!
Mintegy 8 hónapos szünet után többek kérésére (pl. Tordai BZSH elnök) tértem vissza a vezetőségbe. Kérték, hogy inkább ott mondjam el a véleményemet és nem a blogomon.
Ennek köszönhető, hogy mintegy 2 hónapja nem is írtam ide hitközség-politikai cikket.
Szóval elmentem az ülésre.
Én megpróbáltam…
Nem tudom, hogy magamban bíztam-e, vagy az elöljárókban, de mindenesetre adtam egy esélyt önmagamnak.
De a lelkesedésemnél már csak a naivitásom volt nagyobb… Sajnos
A majd két órás ülésen, amikor megkérdezte az újonnan megválasztott elnök, hogy kinek milyen jövőképe van, bátorkodtam – mint “rabbi delegált”, akinek feladata az oktatás, a zsinagógai élet fenntartása, stb. – néhány megindokolt, konstruktív kritikai megjegyzést tenni, amiben szerintem változtatni kellene.
imagesVégtelen fájdalmamra egy héten belül, mind a négy megjegyzésem kikerült a zárt ülésről, félremagyarázták, és támadásnak értékelték.
Volt aki személyesen, míg más telefonon, és végül a harmadik nyílt levélben kérte számon rajtam, a vezetőségében elmondott, majd szóhagyomány útján terjesztett – és éppen ezért sok alkalommal hamisan interpretált – gondolataimat.
(Olyanokat is, amikről még jegyzőkönyv sem készült.)
Nem tudom (?) kinek érdeke a feszültség gerjesztése, de ennek én nem szeretnék szenvedő alanya lenni.
Éppen ezért kérem a Rabbitestület vezetését, hogy a Rabbitestület helyettem más rabbit delegáljon a BZSH elöljáróságába. Ez ilyen egyszerű….
Ezért mondtam le, mert ahhoz valóban semmi kedvem, hogy ha valamit kritikával illetek, akkor rögtön levadásszanak…
Mindezek után is hangsúlyozom, hogy a kritikai megjegyzésemet fenntartom. és vállalom.
Miért?
Mert azok – bármilyen elferdített értelmezés ellenére is – nem valaki vagy valami ellen voltak, hanem a magyar zsidóság jövőjéért.
A cikk idézi az én lemondó magánlevelem (!!) néhány mondatát, amin András Kerényi felháborodott.
Ideidézem még egyszer a levelem idevonatkozó részét, és kérdem, ebből mi nem vállalható, mint egy elmondott vélemény, a sok közül:
a)
Véleményem szerint zsinagógát építeni olyan városrészben (Csepelen), ahol évtizedek óta nincs hitélet: felelőtlenség és pazarlás. —- 60 ÉVE NINCS CSEPELEN HITÉLET, ÉS SZERINTEM OLYAN SOK ZSIDÓ SINCS.
b)
Persze ha akarom, meg lehet védeni a tervet, hogy ez nagyon szép meg nagyon fontos, meg 80 év, stb. —– ANDRÁS, ITT ÉPPEN VÉDEM A PROJEKTET!!!!
c)
De amíg a pesti oldalon, – a megszüntetésre kerülő imateremben – sincs rendszeres minjen és állandó rabbi, —– TUDOM, HOGY A PÉNTEK ESTE ÉS A HAVI EGY SZOMBAT REGGEL IS RENDSZERESNEK SZÁMÍT, DE AMIKOR MI ELKEZDTÜNK BŐVÍTENI, (mert úgy a cikkíró lágymányos VS csepelt írt) AKKOR NÁLUNK MÁR HETI 4 TALMUDTÓRA, HETI 4-5 ISTENTISZTELET VOLT.
d)
addig ez pusztán kardcsörgétes, patyomkinépület és kormánypropaganda,
(Lásd milyen alapkőletétel az, amikor még kész tervek sincsenek.) — AZ INTERNETEN 10 PERC ALATT LEHET TALÁLNI A 18-19-20. KERÜLETBEN 300-400NM-ES ELADÓ HÁZAKAT 35-40 MILLIÓ FORINTÉRT, KERTTEL, SŐT MEDENCÉVEL (MIKVÉVEL). AMIBEN MÉG A RABBILAKÁS IS ELFÉRT VOLNA. ÉS HA 5-10 MILLIÓÉRT ÁT IS ALAKÍTJA VALAKI, AKKOR IS BELJEBB VAN. ARRÓL NEM IS BESZÉLVE, HOGY EZ AZ INGATLAN JÓVAL FORGALOMKÉPESEBB, MINT EGY AJÁNDÉKTELKEN ÉPÜLŐ TEMPLOM. – SZÓVAL AMIKOR BARÁTI KRITIKÁVAL ÉLTEM, AKÁR SZEMÉLYESEN, AKÁR TELEFONON, AKKOR ERRE CÉLOZTAM, HOGY NEM KELL MINDENT ÉS MINDENKOR FELTÉTLENÜL ELFOGADNI.
————————
Nu…
Mindezek leírása után sok sikert kívánok a vezetőség munkájához, és bízom abban, hogy az a légkör, ami számomra megakadályozta az érdemi munkát és ami miatt félve kell véleményt mondani, előbb utóbb megváltozik, és inspiráló környezetben tudja majd folytatni a munkáját a Hitközség vezetése.
Rájöttem – rádöbbentettek, hogy ez teljesen felesleges…
BetSalom_Logo_2011Azt az időt, amit erre töltenék el, inkább a Bét Sálom építésére, könyvkiadásokra, vallási cikkek írására és programok szervezésére kell áldozni.
Ma már minden tisztán gondolkodó ember világosan látja, hogy milyen okok miatt nem áll szóba egyetlen magára is adó szervezet sem a MAZSIHISZ-szel, sem a láthatatlan és érezhetetlen BZSH-val.
Látja, hogy többek között mi is az oka annak a ténynek, miszerint a kormány – stratégiai kérdésekben – nagyrészt az EMIH-el tárgyal.
Összefoglalva:
leaderA tévedés jogát fenntartva, rájöttem, hogy a BZSH (és MAZSIHISZ) irányába legközelebb akkor érdemes kritikai hangot megfogalmaznom, ha a közgyűlés tagjai, azaz a választottak és a választók függelmi viszonya megváltozik.
Azaz pápá hitközségi politika!
És éljenek a programokkal bíró, jövő felé orientálódó zsidó közösségek!

Megosztás

18 thoughts on “A BZSH előljáróságról való lemondásom valós oka – azaz remegve Isten előtt…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük