Engedi-e Isten a marihuána fogyasztását? – “Isten tudja…” – a 24.hu honlap kérdése a lelkészekhez XLIV.

Ha két dolog nagyon távol áll egymástól, akkor az bizonyára a vallás és a kábítószerek lesznek. De mi van, ha egy tudatmódosító szer egyben orvosság is lehet bizonyos betegségekre?
Mi most megkérdeztük:
Ha a magyar törvények megengednék, akkor ön javasolná, vagy ellenezné az orvosi kannabisz egészségügyi felhasználását a közösségének tagjai számára?

Válaszom itt olvasható:
Nagyon nehéz helyzetben van az a vallásjoggal foglalkozó rabbi, aki bármit és bárhol változtatni akar egy korábbi rabbinikus döntésen, hiszen az elmúlt évszázadokban élt neves rabbik szavait annulálni szinte lehetetlen. Valahogy így van ez „kannabisz ügy”-ben is.
A 20. század egyik legfontosabb rabbija, Mose Feinstein öt pontban indokolta a hasist szívását megtiltó döntvényét:

  1. Árt a testnek.
  2. Módosítja a tudatot, ezért a fogyasztója nem tud tanulni és imádkozni.
  3. Megnöveli és kontrolálhatatlanná teszi az ember étvágyat és minden más szükségletét.
  4. A kábítószerfüggők nem tisztelik a szüleiket, mert ezzel a tettükkel szomorúságot és lelki fájdalmat okoznak nekik.
  5. Megszegi a „szentek legyetek” tevőleges parancsolatát.

És pont. Feinstein rabbi döntvényével szembemenni nagyon nehéz. Ám az újabb generációból többen is megpróbálták.
Báruh Finkelstein rabbi pontonként cáfolta a fentebbi állításokat. Sőt, felteszi a legáltalánosabb kérdést is: Annak ellenére, hogy a rabbiknak bármikor joguk van szigorítani, miért pont ebben a kérdésben teszik? (Szemben az alkohollal, amit akár még vallási szertartásra is használnak a judeokeresztény liturgiákban…) 
Ávráhám Reznikov, tel-avivi kórházi rabbi még ennél is tovább megy. Döntvénye szerint a rászoruló betegek, akár szombaton is (sic!) rágyújthatnak egy hasisos pipára. És még hosszan lehetne sorolni a tiltó és megengedő rabbinikus döntvényeket kannabisz ügyben.
Ám,
ha akár egy meghatározó orvos is azt állítja, hogy a kannabisznak van gyógyító hatása, akkor egyértelműen a megengedőbb álláspontot kell elfogadni, sőt ajánlani is kell a betegnek a kannabiszt, hiszen – mint láttuk Reznikov rabbi döntését – az élet fensége és értéke erősebb minden törvénynél.

A rabbi többi válasza itt olvasható.
A többi lelkész válasza a fentebbi kérdésre itt olvasható.

A nagy sikerre való tekintettel a sorozat külön – tematikus – honlapot kapott, ahol válaszadóra, témára és sok mindenre lehet rákeresni.
https://istentudja.24.hu/

Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük