Engedik a vallások a pornót és az önkielégítést? – “Isten tudja…” – a 24.hu honlap kérdése a lelkészekhez XL.

Sikamlós kérdés a vallások tanítóihoz.
A szexualitás körül sok a tabu és a belső, önműködő szabályozás. Az öröm és a boldogság mellett sokaknál megjelenhet a bűntudat, a tiltás érzése is. Egy olvasói levél alapján nemrégiben készült írásban a pornófilmek és az önkielégítés kérdése került elő.
Mi pedig ezt kérdeztük a vallások tanítóitól:
Mit mond az ön vallása a szex- és pornófilmek nézéséről, valamint az önkielégítésről?
Válaszom itt olvasható:
A válasz elég egyértelmű: minden kérdésre (szex- és pornófilmek nézéséről, valamint a szexuális önkielégítésről) csak egy szó: tilos.
Honnan jön ez az egyértelmű tiltás?
A Tóra első parancsolata: „Szaporodjatok és sokasodjatok” (1 Mózes, 1:28)
Majd ezt megerősítendő ír le a Tóra (1. Mózes, 38:9) egy történetet: Ér és Onán, Jehuda fiai, idő előtt haltak meg, és ennek tórai magyarázata, hogy magjukat a földre hintették, ahelyett, hogy a feleségüknek nemzettek volna gyermeket. Egyébként Onán adta az emberiségnek az onánia kifejezését.
Mindezek mellett a rabbinikus hagyomány – bizonyos feltételek megléte mellett – engedélyezi a női fogamzásgátlást, hiszen ekkor e férfi nem hinti a földre a magját. (Érdekesség, hogy a fogamzásgátlás lehetőségét már a tórai korban ismerték. Lemehnek két felesége volt, Ádá és Cilá (1. Mózes, 4:19). A Rási, a leghíresebb Tórakommentátor elmeséli, hogy az egyik a gyermekeket szülte, addig a másik egy olyan italt ivott, ami őt meddővé tette.
A rabbik nem tekintik magvesztésnek sem a terhesség idején élt házaséletet, sem a klimax utáni, sem a meddő nővel való házaséletet sem.
A pornófilmek nézése totálisan ellentmond a szemérmesség vallásjogi alapkövetelményeinek, és arról már nem is beszélek, hogy az ilyen filmek nézése egészségtelen teljesítményhajhászásba kergetheti a férjet és a feleséget is.
Szexuális érdeklődés és ingerencia „kóser” felkeltéséről Shmuley Boteach rabbi a „Kóser szex” című, magyar nyelven is megjelent bestsellerében részletesen beszél. Elemzi többek között az orális szex, a pornográfia (ez a számunkra aktuális téma, a könyv 123. oldalán található), a kishitűség, a prostitúció, a szadomazochizmus hatását az emberi lélekre. Illetve ezek mellé állítja az előjáték, az udvarlás, a romantika, valamint a „szemérmes” szexuális játékok ősi titkait.
Összefoglalva,
az örömteli szexualitás örömét ne színészek közvetítésével adjuk és kapjuk meg, hanem saját szeretett partnereink odafigyelése és odaadása által.
A rabbi többi válasza itt olvasható.
A többi lelkész válasza a fentebbi kérdésre itt olvasható.
A nagy sikerre való tekintettel a sorozat külön – tematikus – honlapot kapott, ahol válaszadóra, témára és sok mindenre lehet rákeresni.
https://istentudja.24.hu/

Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük