11+1 magyar zsidó, aki hozzájárult az észak győzelméhez az amerikai polgárháborúban

Trenches_petersburgEzen hiánypótló összeállítás alapanyagát Kovács Pétertől kaptam meg.
Mindenek előtt nagyon köszönöm neki ezt a gyűjteményt, hiszen Magyarország szereti hangsúlyozni, hogy mennyi kiváló katonát és hőst adott az Egyesült Államoknak az 1861-65-ös amerikai polgárháború alatt, ám sokan elfelejtik, hogy e hősök között rengeteg olyan zsidó származású katona volt, akik még az 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharcban harcoltak, a magyar szabadságért, annak ellenére, hogy nem is voltak teljes jogú polgárai a hazának.
Ezek a zsidó hősök – miután menekülniük kellett a szülőhazájukból – , tovább folytatták a harcukat az egyetemes szabadságjogokért, ezúttal már az amerikai polgárháborúban, az északiak oldalán.
Többen magas tiszti rendfokozatokat értek el, ám zsidó hitüket nem felejtették el így a zsidó katonák becsületét gyarapították.
Többen még a legmagasabb amerikai kitüntetést, a Medal of Honor-t is megkapták.
Ismerjük meg ezeket a magyar-zsidó-amerikai hősöket!
Olvassuk tisztelettel!
mundee3501) Mandl „Mundee” Károly
1817-ben született, kereskedő volt, majd a szabadságharc alatt tüzérhadnagy lett. A szabadságharc bukása után eljut Amerikába. Mundee néven százados lesz egy kansasi ezredben, 1862 szeptemberétől őrnagy majd 1865 áprilisában eléri a dandártábornoki rendfokozatot az északiak seregében. 1871-ben hal meg.
 
2) Keményffy József
őrnagy
Hartmann József-ként született 1811 körül.
A magyar szabadságharc alatt őrnagyi rendfokozatot ér el, majd Frémont tábornok mellett századosként vesz részt az amerikai polgárháborúban.
Az Unió győzelme után visszatért Magyarországra ügyvéd majd levéltárnok lesz.
1895-ben hunyt el Zilahon.
3) Bátori Ignác
hadnagy

1819-ben született Budán. A szabadságharc alatt hadnagyként vett részt, később egyes források szerint az amerikai polgárháború alatt tábornoki rangot ért el. 1906-ban hunyt el.
4) Lülley Manó
őrnagy
1808-ban született.
Bem tábornok kéme volt a magyar szabadságharc alatt és az osztrák rendőrség a legveszélyesebb emigránsok közt tartotta számon. Az amerikai polgárháborúban az északi oldalon őrnagyi rangra vitte, majd az amerikai igazságügy-minisztérium „secret service” osztályán dolgozott. 1895-ben halt meg Washingtonban.

5) Knefler Frigyes
Knefler_F2Aradon született. Lelkesedésükben apja és fia együtt jelentkeztek önkéntesnek a 1848-ban a forradalmi hadseregbe.
Apja Knopfler Nátán százados és orvos lett a magyar honvédségben.
Később mindketten Amerikába emigráltak, ahol később édesapjával Indianapolisban zsidó közösséget alapítottak és héber klubbot.
A polgárháború elején századosként harcolt, ám a végére vezérőrnagy lett. Knefler Frigyes érte el a legmagasabb rendfokozatot, amit zsidó származású valaha elért az amerikai hadseregben!
Knefler_FA 79. Indiana gyalogezredet vezette, sok forrás említi meg hősies helytállását.
Knefler a következő csatákban harcolt az ezrede élén: Shiholi csata, Stones River, Pickett’s Mill, Lovejoy’s Station, második Franklini csata, Nashville.

Halála után az Indianapolis Journal a következőket írta róla. „Az elsők között volt akik jelentkeztek önkéntesnek, nem számított, hogy milyen helyzet, beosztásban volt, mindenhol fáradhatatlanul, hősiesen helytállt. A négy év alatt a fronton, minden kötelességét teljesítette, elöljárói teljes bizalmát kiérdemelte. Nem volt nála jobb, bátrabb katona aki valaha kardot fogott. Nincs nála igazabb amerikai, jobb állampolgár mióta lángoló szíve, nemes lelke eltávozott.”
10609251_799183863467479_1476147114_n6) Utassy Frigyes György
Eredetileg Strasser Ferdinánd néven született, gabonakereskedő családban 1827-ben. 1848. tavaszán az első önkéntesek egyike és huszárhadnagyként harcolt a magyar szabadságharcban. 1861-ben a Garibaldi későbbi nevén 39. önkéntes New Yorki gyalogezred ezredese. 1892-ben, anyagi csőd miatt öngyilkos lesz Washingtonban.
7) Utassy Károly
Utassy Frigyes György öccse.
Már 17 évesen részt vett a magyar szabadságharcban, egy évvel később már főhadnagy. Amerikai polgárháború alatt százados lesz az északiak seregében, a háború után pedig kereskedő New Yorkban. 1911-ben hal meg.

8) Utassy Antal
A legfiatalabb Utassy testvér, aki szintén tisztként harcolt az Unió oldalán, a polgárháborúban.
A fentebbi képen Utassy Frigyes György és Utassy Károly látható.

9) Karpeles Leopold
őrmester
karpelesEgyike volt azon „egyszerű” magyar-amerikai zsidó katonáknak, akik megkapták az amerikai hadsereg legmagasabb kitüntetését a „Medal of Honor” kitüntetést.
Kitüntetésén az alábbi adatok szerepelnek.
„Rendfokozat, század: Őrmester, E század, 57. Massachussets gyalogezred.
Hely és dátum: Wildernessi csata, 1864, május 6.
Szolgálata Springfieldnél kezdődött.
Születési helyi: Magyarország.
Kitüntetés dátuma: 1870, április 30.
Zászlóvivőként újraszervezte a visszavonuló csapatokat, tartotta a zászlót miközben újra megindította az előrenyomulást az ellenség felé.”
Karpelesről és hőstettéről egy festmény és egy emlék-medál is készült:karpeles_painting_1jahf_medal_karpeles_silver

10) Stahel Gyula
Stahel könyvkereskedő volt Magyarországon és hadnagyként harcolt a szabadságharcban, később Amerikába emigrált.

stahel gyulaA „History Central” és a „Findagrave.com” weboldal is azt támasztja alá, hogy Julius Stahel, amerikai tábornok, – aki szintén megkapta a Medal of Honort – zsidó származású volt.
Itt ez található: „Emlékül Julius Stahelnek és Frederick Kneflernek, akik zsidó katonaként a legmagasabb rendfokozatot érték el a polgárháborúban az Unió oldalán.”

Helyállásáért a Piedmonti csata után megkapta a Medal of Honort.
„Rendfokozat, század: Vezérőrnagy, US. önkéntes
ezred hely és dátum: Piedmont, VA. 1864. június 5.
Szolgálat kezdete: New York,
született 1825-ben Magyarországon.
Kitüntetés dátuma: 1893, november 4.
Ezrede élén személyesen vezette katonáit addig amíg súlyosan meg nem sebesült.”
11) Pulitzer József
pulitzerA makói születésű újságírózseni magyar-zsidó asszimiláns családban született, 1847-ben. A történelem Pulitzert, már mint a modern újságírás atyját ismeri, illetve az általa alapított (ösztön)díj által, a híres Pulitzer-díjat által is, amit a legjobb tollú újságírók kapnak meg.
Ám Pulitzer fiatalkora elég viharos volt. Nem igazán találta helyét Magyarországon, ezért kalandos úton Hamburgba került, aholis az amerikai hadsereg felvette katonának, így 1864 nyarán kivándorolt Amerikába és 17 évesen az északiak oldalán részt vett az amerikai polgárháborúban. 8 hónapig szolgált az északiak seregében, Sheridan tábornok csapatainál, az I. New York Lincoln Lovas ezredben, az L században.
A magyar mellett kiválóan beszélt németül és franciául, és az egysége főleg német származású emigránsokból állt. Angolul csak később tanult meg.
+1) Schlesinger Lajos
Az egyik legkalandosabb sorsú katona 1827-ben született.
Édesapja: Schlesnger Salamon nagykanizsai fűszerkereskedő. Őrmester a magyar hadseregben, majd 22 évesen Klapka mellett hadnagy.
1851-ben katonaként – az Egyesült Államok oldalán – Kubában harcolt a spanyolok ellen, ahol fogságba esett. Halálra ítélték, ám megszökött. 1856-ban Nicaraguában tűnik fel tábornokként, majd az ország amerikai nagykövete, ekkor egy puccs során ismét halálra ítélik, majd rehabilitálják és a hadsereg marshallja lett. (Ekkor még csak 32 éves…).
35 évesen nyugdíjba vonul és kávéültetvényes lett. 1898-ban milliomosként hal meg.
1979484_709785205740679_1521131458_n
———————
Források:
http://www.history.army.mil/html/moh/civwaral.html
http://www.jewish-history.com/civilwar/knefler.html
https://www.jewishvirtuallibrary.org/jsource/biography/karpeles.html
Bona Gábor: Az 1848-49-es honvédsereg zsidó születésű tisztjei
http://www.jewish-history.com/civilwar/
http://www.historycentral.com/CivilWar/people/Jewish.html
http://www.jewishworldreview.com/herb/geduld1.asp
http://www.myjewishlearning.com/history/Modern_History/1700-1914/America_at_the_Turn_of_the_Century/Acceptance_in_the_US/Civil_War.shtml

Megosztás

11 thoughts on “11+1 magyar zsidó, aki hozzájárult az észak győzelméhez az amerikai polgárháborúban

  1. Kedves „Zolirabbi”! Ha érdekli Julis Stahel, kiindulópontként olvassa el a Wikipédia Számwald Gyula szócikkét. Ha ezen a néven keresi, mást is talál a neten. Szeretettel: Bozó Katalin

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük