"Mi volt itt 4,4 milliárd évig?" – a Hir24 honlap kérdése a lelkészekhez III.

2hs-2009-05-a-printMit mondanak a nagy világvallások az emberiség előtti időkről?
Jelenlegi tudomásunk szerint bolygónk legősibb darabja 4,4 milliárd éves.
Ehhez képest a mi életünk még porszemnek sem mondható, de még az ezer, vagy többezer éves vallások is csekélynek tűnnek ebben az időtengerben. Mégis az övék a legöregebb ismert tanítások, így hát egyértelmű, hogy meg is kérdeztük őket az elmúlt néhány milliárd évről.
4.4_Ga_Zircon_PMFoglalkoznak ezzel egyáltalán a vallások?
Van rá válaszuk?
Fontos ez a mi életünkre nézve?
Ezen a héten a bolygónkon megtalált legősibb (4,4 milliárd éves) földdarabról szóló hír kapcsán kérdeztük a világvallások képviselőit.
A kérdés így hangzott:
Mit mond a vallása, mi volt a vallását megelőző 4,4 milliárd évben, vagy még korábban?
A lelkészek válasza itt található

Az én válaszom itt olvasható:
Radnóti Zoltán
Rabbi
Az egész világ megteremtése és a világ kora, a zsidó hagyomány szerint szinte teljesen lényegtelen tény, mert mindez csak „eszköz” a Fennvaló kezében.
Ami judaizmusban óriási szereppel bír: az ember megteremtése.
Az ember teremtésének a napja oly annyira hangsúlyos, hogy a zsidó naptárrendszer, az évek és a hónapok erre épülnek, azaz minden az ember teremtése alá van rendelve.
Miért nem foglalkozunk ilyen mélyrehatóan a minket körülvevő világ titkaival? Mert a judaizmus alapvetése szerint a világ tökéletes (mivel Isten teremtette), és a teremtett ember lelke tiszta (mivel Isten teremtette).
Mielőtt Isten megteremtette volna ezt a csodálatos világot, amiben élünk, előtte ez a „világ” teljesen üres volt, semmi nem volt benne csak fénytelenség és üresség (tohu vavohu).
Mindemellett a zsidó hagyomány szerint volt egy idea, ami önmaga az Isten: a Tökéletesség, és kész volt egy tökéletes világ leírása. Isten ezt az elvet „Tanítás”-nak, azaz héberül Tórának nevezte.
Az Örökkévaló akart egy szép világot a Tóra köré, amiben vannak élettelen tárgyak és élőlények és amiben végül ott lesz az ember is, hogy mindezeket csodálja, szeresse és velük együtt éljen. Ez a tökéletes élet receptje és a világ minden szegmense csakis ezért lett megteremtve.
A zsidó vallásban a tettek által lehet közeledni az Örökkévalóhoz, és ebben segít nekünk a teremtés titokzatos folyamata és az a teremtett világ, ami körbe vesz bennünket. Isten azt akarta, hogy kényelmes és kellemes legyen megtartani azt az ideát, amit ő megteremtett és ami valójában ő önmaga.
Azaz az egész teremtés, – minden részével – arról szól, hogy a Tóra köré teremtett világ segítsen mind a zsidó népnek, (amelyik átvette tőle ezt a könyvet majd átadta a világnak), mind az egész világnak, hogy mi mindannyian megtarthassuk azokat a parancsolatokat, amelyek ebben a szent könyvben le vannak írva.
Minden ez alá az elv alá lett rendelve. Még ezek az ősi, piciny kavicsok is.

Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük