"A zsidóság számára véget ért a védekezés korszaka…" – a lubavicsi rebbe 20. évfordulójára.

Támuz 3.
Ma van az utolsó lubavicsi rebbe, Menachem Mendel Schneerson halálának 20. évfordulója.rebbe-qpr
A jórcájt.
A zsidó hagyomány szerint ezen a napon, amikor az eltávozott tetteire és szellemiségére emlékezünk, egy káddist, egy himnuszt mondunk, ezzel is megköszönve a Jóistennek, hogy akit szerettünk, tiszteltünk és elveszítettünk – ő közöttünk járt.
Megköszönjük Neki, hogy ő élt.
Értünk és velünk.
Számomra az utolsó lubavicsi rebbe életének legfontosabb üzenete, hogy akinek lehetősége van, az a lehető legtöbbet tegye meg azért, hogy minden zsidó házba eljusson a Tóra által tanított Istenszeretet, emberszeretet, tisztességesség és alázat.
Hiszem, hogy minden zsidónak meg kell érteni, hogy csakis a saját zsidósága által tud kapcsolódni a Teremtőhöz. És a zsidósága nem más, mint a majd’ négy évezredes zsidó hagyomány.
Ünnepei és hétköznapjai.
Ha valaki átnéz a micvákon, attól még lehet nagyon jó ember, ám azt a zsidó lelket, ami őt a saját múltjával összeköti, szép lassan elveszíti.
Ám akár egy micva megtartása is felemelheti az ember lelkét a mélyből, és az ég felé repítheti.
A lubavicsi rebbe 1951-ben vette át a mozgalom vezetését apósától. Ekkor már nagyon kevesen maradtak, akik a kis Lubavics városka Amerikába letelepedett haszid közösségének voltak a hívei.
Az új rebbe egyik első dolga az volt, hogy egy kampányt indított.
Leírta azt a 10 vallási parancsolatot (micvát), amit ha az ember elkezd megtartani, akkor lépésről-lépésre közelebb kerülhet a zsidó spiritualitás megértéséhez.Jewish star - torah
A rebbe jórcájtja tiszteletére szeretném én is leírni (megosztani veletek) ezeket a micvákat, hiszen minden zsidóságért felelősséget érző ember kötelessége elmondani azt a barátainak és felebarátainak, hogy az Örökkévaló és az ember közötti legerősebb kapocs, a Benne való hit és a Tórában leírt parancsolatok megőrzése. Ezen kívül minden más, csak ékkő lehet, ám ha nincs meg az alap, akkor a legszebb kő is a porba zuhan.
Kérem ne felejtsük el, hogy az Istennel felépíthető kapcsolat nem rabbik, meg tudósok kiváltsága, hanem minden zsidó ember jutalma!
Nem kell hozzá más, csak tudni azt, hogy Te is képes vagy megtenni ezeket a parancsolatokat, és ezáltal Istent lehozni ide a Földre, és így a világon is egy picit javítani.
A Te saját tetteiddel és a Te kimondott szavaiddal!
A 10 micva:
1)
Sábbát és ünnepnap előtt a lányok és az asszonyok gyújtsanak gyertyát, és mondjanak rá áldást.
tefillin2)
A férfiak minden reggel vegyenek fel tefilint, (imaszíjat), és legalább egy picit imádkozzanak benne.
3)
Rakjunk mezüzét az ajtajainkra!
A mezüze nem csak a tok, hanem belül található egy kis írás, amin a „Smá Jiszráél” ima van. A mezuzá a zsidó otthonok őre.
4)
Minden nap tanulj legalább néhány percnyi Tórát, és ezzel is közeledsz a Jóteremtőhöz.
5)
Minden nap adj adományt, cedákát! Ezzel lehozod a Földre az isteni jóságot.
Legyen otthon egy kis dobozod, amiben gyűjtöd, és utána adjad oda vagy egy rászorulónak, vagy a közösséged vezetőjének, és ő eljuttatja a megfelelő helyre.
6)
Legyenek otthon szent könyveid, de legalább saját imakönyv, Zsoltár és Tóra.
koserkonyha17)
A kóserság a zsidó élet egyik alapja. A testi és lelki egészségért egyél kósert. Ha ezt a micvát megtartod, akkor nem csak lelki kapocs, hanem testi kapocs is van a Teremtővel.
(Erről én is sokat írtam a blogon: a szükségességéről és a  spiritualitásáról.
8)
„Szeresd felebarátodat, mert ő is olyan, mint te vagy”, mondja a Tóra.
Minden zsidó ember felé fordulj türelemmel, szeretettel és aggodalommal, és ez az egység az egyik legnagyobb micva, amit egy zsidó megtehet.
JDC-Hanukkah-2009 (4).jpg9)
Tanítsad gyermekeidet a klasszikus zsidó hagyományra!
Minden, amit tudsz, add át neki, és biztosítsad számára a lehető legmagasabb szintű zsidó vallási oktatást! Ez a zsidó identitás és a zsidó jövő legalapvetőbb feltétele. (rajzfilmek a hetiszakaszokról)
10)
A zsidó családi élet rituális tisztasága az egyik legősibb és legalapvetőbb parancsolatok egyike. A mikva egy zsidó asszony és a zsidó család számára az újjászületés egyik szimbóluma.
Kérlek hidd el nekem, hogy számodra ezen tíz micva megtartása a zsidó élet bázisa lehet, amit követhet még több tucatnyi.
A zsidó vezetők dolga, hogy azt sugallják a közösségeknek, miszerint a zsidó hit számunkra nem a kétség és a szégyen, hanem ez a bizonyosság.
(itt látható 10 micva rajzfilmen – gyerekeknek)
rebbe7A rebbe 1951-ben adott egy interjút.
Terveiről beszélve ezt mondta:
„a zsidóság számára véget ért a védekezés korszaka. Nem védekezünk többé, hanem előre megyünk… a zsidó identitás és vallás megőrzéséért.”
Zéher cádik livráhá –
Az ő jámbor emlékéből fakadjon áldás mindannyiunk számára!

Megosztás

3 thoughts on “"A zsidóság számára véget ért a védekezés korszaka…" – a lubavicsi rebbe 20. évfordulójára.

  1. Visszajelzés: Megállapodás a külföldön élő holokauszt-túlélők kárpótlásáról

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük