Miért kell még a 21. században is kóser ételt enni? (Kóser-élet V.)

Nekem, mint rabbinak, aki arra tette fel az életét, hogy próbáljam az Örökkévalót lehozni az emberek közé (és nem fordítva, mint ahogyan sokan gondolják, azaz az embereket kell felemelni az Örökkévalóhoz), és próbálom a zsidó életre tanítani a honi zsidó közösséget, mindig hatalmas csalódás látni, hogy sok zsidó még mindig azt vallja, hogy a kásrut törvényei elavultak.
Az elmúlt hetekben próbáltam néhány cikkben rávilágítani a kóserság lelki okaira, illetve arra, hogy nem ördöngösség egy kóser konyhát csinálni, szinte egyik percről a másikra.
A legfontosabb, hogy megismerjük és megértsük, miért is fontos ez nekünk…
A Tóra lassan adagolja a törvényeket…
Csak Mózes harmadik könyve közepén (Smini hetiszakaszban) ismerhetjük meg az étkezéssel kapcsolatos törvényeket.
A felsorolás precízen megtalálható a Tórában:
– csak a kérődző, és hasított patájú emlősök,
– csak az uszonyos és pikkelyes halak,
– és csak azok a szárnyasok számítanak kósernek, amelyek nem szerepelnek a tiltott madarak listáján.
Ám a zsidóság nagy többsége részére ezek csak historikus emlékek, végtére is – mondják ők -, őseinknek a sivatagi vándorlás során meg kellett védeniük magukat a trichinózistól és más ördögi betegségektől, ezért szükség volt egyfajta szabályozott étkezési rendszerre. Ám manapság – így érvelnek -, a hűtőházak, az állami ellenőrzés (HCCP és társai), illetva a modern higiéniai követelmények mellett a kóserság törvényei idejétmúltak, anakronisztikusak, és minden bizonnyal nélkülözhetőek.
Milyen szomorú.
A tény az, hogy a Kásrut törvényeit egyáltalán nem egészségügyi okokból kaptuk. Ha történetesen még egészséges vagy higiénikus is, ez csupán „kellemes mellékhatás” az igazi cél mellett. Lehet, hogy ez előny, de soha nem ez volt az igazi ok.
Belegondoltál már, hogy ha az étkezési törvényeknek egészségügyi okaik vannak, akkor minden rabbinak úgy kellene kinéznie, mint Tarzannak! – És azok, akik nem tartják be a kóser étkezés szabályait, betegesek lennének.
A tények – sajnos – viszont épp ennek az ellenkezőjét bizonyítják…
Az átlagos vallásos típus inkább vézna (vagy túlsúlyos) és azok, akiknek nagy bicepszeik vannak, általában nem kóseren élnek.
Szóval kategorikusan kijelentethetjük: a kóser ételek nem a testi egészségünkre hatnak, hanem a lelki egészségre.
Na még egyszer: nem a testünkre, hanem a lelkünkre hat!
Ez egy zsidó „diéta”, amely segít megtartani spirituális érzékenységünket a velünk született zsidóságunk irányába.
A rabbik rámutattak, hogy a Tóra valójában sehol nem rögzíti ezeknek a törvényeknek a hivatalos okait, a vallástudósok és a filozófusok felfedezni vélték ezek céljait. Azt tanítják, hogy a kóserság úgy hat, mint egy védőbástya az asszimiláció ellen!
Egyszerűbben fogalmazva: ha betartjuk a kóser előírásokat, ha más zsidókkal együtt fogunk vásárolni, és velük szocializálódunk, akkor közeli kapcsolatban maradunk a zsidó közösségi élettel.
Sokszor kérdeztem már meg barátaimtól és felebarátaimtól,
„miért akarsz elvenni egy nem-zsidó nőt. Nem sikerült volna találnod egy „jó zsidó lányt”?
A válasz nem egyszer ez volt:
„Zoli, egyszerűen már nem mozgok olyan körökben…”
„Nem találtam…”
Kétségtelen, hogy ha ezek a fiúk (vagy lányok) mindig betartották volna a kósersági szabályokat, életüknek nagy döntései is biztosan máshogy alakultak volna.
Mélyebb, spirituális szinten vizsgálva, a kóser étkezés fogékonnyá tesz minket a zsidósággal kapcsolatos dolgokra.
Ez a fizikai érzékeink számára észrevehetetlen, de bölcseink szerint ez tagadhatatlan tény. Elég misztikusan hangzik de ez így van.
Talán azt mondanám, hogy ahogyan a túl sok zsíros étel árt a koleszterinszintnek, a nem-kóser ételek rosszat tesznek a léleknek (a „nesámá”-nak).
Elzárják a spirituális artériákat, és megakadályozzák a meleg, egészséges zsidó érzések áramlását a pármai sonkán és az öntudaton keresztül.
Nagyon fontos, hogy legyen mezüze az ajtódon.
Ez az, ami a házadat zsidó otthonná teszi.
De ami igazán meghatározza a „zsidó otthon”-t, az az, amikor büszkén igennel tudsz válaszolni arra a kérdésre: „Ti zsidó háztartást vezettek?”
Mert ez a konyhára vonatkozik! A kóser konyha teszi a zsidó otthont igazán zsidóvá!
Ám a tudat mellett van még egy üzenete egy kóser konyhának: Ez egy meleg és ékesszóló meghívás minden zsidó ember számára:
„Itt szívesen látnak!”.
„Ide nyugodtan bejöhettek, és ehettek!”
„Itt otthon érezheted magad!”
Ezernyi szuper diéta van az Interneten. Lehet, hogy fel tudsz építeni egy egészséges testet….
Ám a kóser étkezéssel az egészséges lelket építed fel!

Megosztás

8 thoughts on “Miért kell még a 21. században is kóser ételt enni? (Kóser-élet V.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük