Kálmán Mihály petíciója a kormányhoz a "Magyar Holokauszt 2014 Emlékbizottság" ügyében

PorajmosMagyar Holokauszt 2014 Emlékbizottság – emlékezzünk a romákra is!

Tisztelt Kormány!
Tisztelt Lázár János és Balog Zoltán!

Két évvel ezelőtt, hivatkozva Orbán Viktor európai roma-keretstratégiát bemutató beszédére hivatkozva „Győri Enikő európai uniós ügyi államtitkár az EU soros elnöksége nevében fontosnak nevezte az emlékezést a roma holokausztra, azaz porrajmosra.” Járóka Lívia, a Fidesz európai parlamenti képviselője is így nyilatkozott: „Szeretném kifejezni hálámat, hogy az Európai Parlament most először megemlékezik a holokauszt roma áldozatairól.”[1] Egy évvel később ugyanő hasonló alkalomból kiemelte, hogy „a romák történelmével kapcsolatos tudatlanság nagyban hozzájárul a romákkal szembeni előítéletekhez, és az elfogadás akadályát képezheti. Szerinte ezért támogatni kell azokat a kutatásokat, amelyek a romák és a többségi társadalmak évszázados együttélését mutatják be.”[2] Ennek a tiszteletreméltó hozzáállásnak megfelelően az elmúlt években a kormány képviselői – különösen Balog Zoltán – nem is mulasztottak el megemlékezni a roma holokausztról, a porrajmosról.[3]
porrajmos-4
Az elmúlt napokban napvilágot látott 1005/2013. (I. 10.) kormányhatározat szerint azonban a kormány nem hívta meg cigány szervezetek képviselőit a Lázár János vezette Magyar Holokauszt – 2014 Emlékbizottságba, melyet a „magyar zsidóság deportálásának 70. évfordulójáról történő méltó megemlékezés érdekében” hoztak létre (bár természetesen nem deportálták a holokauszt minden magyar zsidó áldozatát, sokukat otthonukhoz közel gyilkolták meg a magyar nyilasok).[4] Noha Balog Zoltán tagja az Emlékbizottságnak, és az első ülést követően pozitívan értékelte a zsidó szervezeteknek a holokauszt-oktatás fejlesztésében nyújtott segítségét, hozzátéve, hogy „ebből kiindulva a roma közösség történetének kidolgozásában is támaszkodik a tárca a cigány elit segítségére,” a híradás szerint nem merült fel a roma szervezetek meghívása az Emlékbizottságba.[5]
porrajmosTekintettel arra, hogy Magyarország Kormánya az Alaptörvény Nemzeti hitvallásának és az Alaptörvény XXIX. cikke szellemiségének megfelelően mindenkor a Magyarországon élő, államalkotó nemzetiségek tisztelete jegyében jár el, kérem, hogy fontolják meg a roma holokauszt megjelenítését az Emlékbizottság munkájában, valamint hívjanak meg roma szervezeteket az Emlékbizottság tagjai közé. Figyelembe véve, hogy – az antiszemitizmus mellett – a cigánygyűlölet és a mindennapos romaellenes diszkrimináció is egyre inkább teret nyer hazánkban, illetve különös tekintettel arra, hogy pusztán származásuk miatt romákat gyilkoltak meg az elmúlt években, kiváltképp sürgető feladat lenne rámutatni a romaellenes indulatok nemzetromboló mivoltára. A történelmi hitelesség szempontjából pedig elfogadhatatlan lenne, ha a romákat kirekesztenék az holokauszt áldozatai közül, és így a róluk való méltó megemlékezésből is.
Belátásukban és a mielőbbi megoldásban bízva, köszönettel,
Kálmán Mihály

Az eredeti petíció szövege itt található és itt írható alá:

(Bár erről Kálmán Mihály helyhiány miatt nem írt, ám én tisztelettel kérem az írástudókat, hogy ne feledjük el, azokat az embereket sem, akik akár az országhatáron belül, vagy a külföldi munkaszolgálat poklában, esetleg az „erőltetett menet„-ben fegyvert emeltek honfitársukra, majd el is sütötték azt.
Akik megölték az embertársaikat, mert azok kommunisták, betegek, melegek, cigányok, J-ehova tanúi vagy éppen zsidók voltak.

Megtapasztaltuk, hogy a gyűlölet ereje erősebb a menekülési ösztön erejénél.
Közös felelősségünk, hogy ne engedjük meg, hogy azokban a kezekben ismét erő legyen!
Meg kell értenünk, hogy a Holokauszt nem a vagonokkal kezdődött… Ott és akkor, azokban a zsúfolt kocsikban „csak” befejeződött.)
RZ

tumblr_lihculT4UP1qh2eobo1_1280

Megosztás

7 thoughts on “Kálmán Mihály petíciója a kormányhoz a "Magyar Holokauszt 2014 Emlékbizottság" ügyében

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük