tudatlanság? rosszindulat? butaság? bosszúvágy?

mazsok_2A „hatalom”, a kormányváltás után nem sokkal nekifogott is a zsidó közélet átszervezésének.
Mivel a MAZSIHISZ-hez nem tudtak (és nem is akartak, még bottal sem) hozzányúlni, ezért alternatívaként előszedték és feltámasztották haló poraiból a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítványt (MAZSÖK), amely ez-eddig (ki nem mondott módon) a MAZSIHISZ egyik kihelyezett tagozata volt, a kuratóriumban egyértelmű MAZSIHISZ többséggel. (Ha valaki megnézi a pályázati pénzek elosztását, láthatja, mire is gondolok.) Ám jegyzem meg, ezzel magában nem is lenne olyan nagy baj, hiszen egy adott minimális EQ és IQ szint fölött az ember tud értelmesen és elfogulatlanul dönteni.
Ám az elmúlt évtizedben a MAZSIHISZ vezetése (minden saját önhitegetésük ellenére) olyannyira persona non grata lett az anno még ellenzéki Fidesz-KDNP szemében, hogy a „nemzeti oldal” inkább fordult az orosz alapokról induló, amerikai központtal bíró worldwide haszid mozgalomhoz, mint a hungarikumnak nevezhető neológiához.
A Hábád mozgalom persze kapva kapott az alkalmon, és az elmúlt években kiépítette az EMIH márkanevet, ami legalább a nevében egységes is és magyar is.
Dr. Köves Slomó megjelenik, nyilatkozik és publikál. Az ÉS-ben, a MANCS-ban, a MH-ban, a MN-ben, a Szombatban, és mindenhol. Mindenről és mindenkinek, akár történelem, akár politika, akár vallásjog, akár filozófia legyen is a téma.
Eme effektusnak az elemzése már megtörtént nem egyszer és nem kétszer, – pro és kontra, éppen ezért én nem is szeretnék pálcát törni egy hitközség irányultsága mellett sem.
Ezzel csupán arra hívtam fel a figyelmet, hogy a 2010-es kormányváltás után, a posztholokauszt klasszikus „magyar” zsidó mozgalmai (ortodox és neológ), finoman fogalmazva is partvonalra szorult egy Magyarországon teljesen ismeretlen haszid mozgalommal szemben, és ennek oka – please, valljuk már be! – döntő részben a MAZSIHISZ vezetésének folyamatosan hibás (egyoldalú) politizálása.
A rendrakás elkezdődött…
Nyilvánosságra kerül a MAZSÖK új kuratóriumának névsora.
A MAZSIHISZ próbálkozott perekkel megzavarni az alakulást, de az csak arra volt jó, hogy az érdemi munka néhány hónappal később kezdődjön el, és a kormányzatnál a MAZSIHISZ beszedjen még néhány fekete pontot (lásd Navracsics miniszter lentebbi nyilatkozata).
A kormány, miniszterelnök-helyettesi szinten képviseltette magát az alakuló ülésen, majd a kormányzati portál beszédes fényképek mellett még egyszer megerősítette: „A kuratórium megújítására azért volt szükség, mert a kuratórium korábban nem képezte le a hazai zsidó közösség egészét…. A mostani alakuló üléssel több, mint egy éve tartó tárgyalássorozat és jogi procedúra zárul le, amelynek köszönhetően elhárult az akadály a közalapítvány zökkenőmentes működése elől.”
Eddig a dráma első felvonása. (Függöny, helyenként taps.)
A kormány átlépte a Rubicont, és közvetett módon többségbe hozta az EMIH-et a kuratóriumban, jelezve ezzel is, mit vár el, vagyis mit szeretne.
47372_navra_mazsok(Ne ringassuk magunkat hamis álomba, természetesen a hatalmat nem érdekeli, és sose fogja érdekelni, hogy az EMIH 3 zsinagógájával „szemben” a MAZSIHISZ-nek kb. 20 van, meg kórháza, meg akkreditált iskolája, meg egyeteme, meg aggok háza, meg szociális védőhálója, meg stb, stb. A lojalitás igen fontos pont a hatalom mezején, sok mindennel felér.)
A politika már csak ilyen. Ezt Gyurcsány óta tudjuk. „Nem kicsit…”
Az alakuló ülésről két rövid blogbejegyzés is megjelent. Egyik az EMIH oldalán, míg a másik Naftali Krausz blogjában.
Ám egyik blog sem írja le a – szerintem – legérdekesebb történetet. Ezért ez most rám vár…
A különböző bizottságokba jelölt kb. 30-40 tag közül mindössze 4 köthető közvetlenül (és még 3 közvetve) a MAZSIHISZ neológ szárnyához. Szabó György, a kuratórium elnöke Grósz Andort, Heisler Andrást, Horváth Józsefet és személyemet jelölte különböző bizottságokba (és sajnos senki mást a neológiából), azaz tudtuk, ha a kormány-EMIH többség minket nem szavaz be, akkor a MAZSIHISZ bizottsági helyek nélkül maradt volna.
Inkább nem is számolgattunk, addig jó. (csak izgultunk)… Tiszta szappan-opera…
A bizottsági tag-jelöltekről a kurátorok egyenkénti szavazással döntöttek. brrrrr….
És láss csodát! A három MAZSIHISZ-es jelöltet az EMIH, meg mindenki beszavazta… kivéve!!!!!!!!
A MAZSIHISZ HÁROM KURÁTORA!!! (vagy más elmondás szerint a háromból „csak” kettő szavazott ellenünk… de kikérem majd a jegyzőkönyvet, és kiderül…)
Mikor ezt meghallottam, kínomban elnevettem magamat…
NEVETSÉGES ÉS/VAGY SZÁNALMAS!
EZEK A VÁLASZTOTT „VEZETŐK” A KICSINYES ÉS SZEMÉLYES BOSSZÚ MIATT HAGYTÁK VOLNA A MAZSÖK BIZOTTSÁGOKAT MAZSIHISZ-ES TAG NÉLKÜL????
És még ők azt hiszik, hogy ők képviselik a magyarországi zsidó hitközséget? Hiszen már lassan magukat sem tudják.
Tudatlanság? Rosszindulat? Butaság? Bosszúvágy?
orbanzoltaival2Ha bárki is azt hiszi, hogy a hathatós „ügyvédi” segítséggel, – az ellenzék kizárása, a választási szabályzat meghamisítása, és egy napirend elfogadása nélkül megtartott „választási” közgyűlés után megnyert voksolással, már valakiből vezető is lesz, akkor ő nagyot téved.
Furcsán néznek össze az 50 alattiak, amikor kiállnak pulpitusra és Facebookot kiáltanak, meg azt mondják mélyen a szemünkbe nézve, hogy valahol az interneten őróluk csúnyát írtak és mások meg meg is lájkolják aztat.
Bekéretik a kinyomtatott internetet, és ekkor már mindenki tudja, és ők is, hogy ha a kétkedés és a gúny gyökeret vertek, akkor minden elveszett. Ezért félnek.
Értsük már meg, hogy a versenyhelyzet-nélküliség tönkretesz minden fejlődést! Még egyházi szinten is. A 21. század zsinagógalátogatói sem a zombik táborából jönnek, hanem tudnak, éreznek és küzdenek. Hinni akarnak.
Remélem, hogy az EMIH – akár ilyen szintű -, már-már irreális kormányzati támogatása felébreszti a neológ mozgalom gondolkodóit is, és rájönnek, hogy pusztán a dicső múltból nem lehet komolyan építkezni.
Kellenek bátor és modern egyéni kezdeményezések, vagy felvállalások, és jó könyvek, illetve szép zenék. És még linkelhetnék tucatnyi oldalt, ám mindez két szóval leírva így hangzik: „öntudat és alázat”. Ezeket az ötleteket fel kell karolni, támogatni kell. Holdudvar? Bázis? Szellemi pihenő? Ki hogy hívja! Anyway…
Ha ez nincsen, akkor már csak az ego marad, ami a vég kezdete.
A zsidó újév előtt, az embernek egy hónapja van arra ráeszmélni, hogy rossz úton jár. Bizonyos emberek vagy intézmények már a világ cikije. Még ha félnek is nekik megmondani, de a hátuk mögött összesúgnak és halkan kacagnak. Ám a honi zsidóság még megmentheti a becsületét. Egy hét, egy hónap, egy év. Ki tudja?
Ha egyesek megértik, hogy a kritika nem értelmetlen és főleg nem árulás, akkor talán elkezdődhet valami, ám ehhez a legnagyobb ellenséget kell legyőzniük… Önmagukat.
A magyarországi zsidóság jó híre és jövője múlik ezen.
Melléklet: a bizottságok listája és a tagok
kapcsolódó cikkek:
– a mazsök első pénzosztása
mazsök megtérése
orokjaradek_mazsihisz_emih

Megosztás

47 thoughts on “tudatlanság? rosszindulat? butaság? bosszúvágy?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük