Lehetne egyáltalán nem uszítani a közlekedésről beszélve?

Válaszféle Bayer Zsoltnak

Bayer Zsolt, miközben számonkéri, hogy antiszemita gyanúba keverik Lázár János azért kissé talán tényleg szerencsétlen szavait, nyomatékosan megismétli a fehérterrort nosztalgikusan felidéző sorait – amelyeket amúgy Cohenek, Cohn Benditek, Schiffek árulása kapcsán írt le annakidején.

Sokadszorra futjuk meg már ezt a kört, el kéne lassan engedni.

Lázár János, Vitézy Dáviddal vitatkozva utóbbit, jól beazonosíthatóan, „aberrált”-nak, „belvárosi”-nak, „libsi”-nak és „gyerek”-nek nevezte, továbbá „drogos”-nak a biztonság kedvéért, aztán rátért voltaképpeni mondandójára.

Ezt a felvezetést Nógrádi Péter, a Mazsihisz alelnöke nehezményezte, úgy érezte, akár antiszemita íze is lehet – így mindennek együtt, aztán érkezett menetrendszerűen Bayer Zsolt, hogy kikérje magának a kormány leantiszemitázását – a maga sajátosan nyers modorában. Itt tartunk már megint.

Szerintem mindenekelőtt rögzítsük le a tényeket:
A magyar kormány nem antiszemita.
Lázár János nem antiszemita.

Most, hogy ezen túl vagyunk, kezdjünk el beszélgetni arról, miért nagyon szerencsétlen dolog, (röviden szólva: csúnya uszítás) közlekedéspolitikai, szakpolitikai tárgyú vitákban a civilizált viselkedés határait át nem lépő vitapartnereinket aberrált belvárosi kábszeres libsiknek nevezni, illetve ennek a tónusnak a nehezményezésekor Orgoványt emlegetni újra – nosztalgikusan, ahogy egyfelől Lázár János miniszter, másfelől, a Lázárt ért kritikára válaszul, Bayer Zsolt publicista tette.

Talán emlékszónk, 9 esztendeje, az ominózus „orgoványos” mondata után Bayer egy ellenzáki újságnak adott interjúban ismerte el, hogy hibázott és hogy soha többet nem tesz ilyet.

Talán mert – akkor és ott – egy pillanatra ő is megértette a világ egyik pillérét: ezek a megszólalások uszítóak!
És ember nem uszit ember ellen…
Ám a múlt – régen volt.
Most pedig – a múltból mit sem tanulva – ismét uszító szavakkal hergeli az olvasót az írástudó.
És ha van is felelőssége egy pártközeli publicistának a szavaiért, azért egy kormánytag felelőssége még súlyosabb.

És teljesen meddő vita volna sokadszorra is belekezdeni, van-e a „libsi” jelzőnek antiszemita konnotációja?
Esetleg rezonál-e a „bibsi”-re, vagy csak véletlen hangzásbeli rokonságról van szó, és senkinek – még álmában álmában sem – jutna eszébe az „aberrált belvárosi liberálisok”-ról szólva ilyesmire gondolni…
Szeritem higgyük el, hogy az utóbbi az igaz!

Így Lázár János kijelentése „szimplán” csak uszító és homofób…
Na jó… megnyugodtunk.
Mert az utóbbit azért tényleg nehéz volna tagadni, és ezek sem igazán szép tulajdonságok.
Ahogy hazaárulózni sem indokolt, ám ez Bayer Zsolt egyik márkavédjegye, nem vehetjük tőle rossz néven.

Ha csak a társadalmi csoportok közötti árkok (remélhetőleg nem előre kitervelt, hanem hirtelen felindulásból elkövetett) mélyítésére alkalmas bejegyzés a Lázár Jánosé és minden más csak képzelődés, túlérzékenység, hiszti, akkor bocsánatot kérünk, és rossz az, aki rosszra gondol!

Akkor csak azt szeretnénk kérni a zsidó-keresztény erkölcsi konszenzus és a jó ízlés nevében miniszter úrtól és, ha már összefutottunk, akkor Bayer Zsolttól is szeretnénk azt kérni, hogy ne csak antiszemita kijelentéseket ne tegyenek, mint eddig sem, példamutatóan, hanem uszító, társadalmi, világnézeti és életformaközösségeket egymással szembefordító, továbbá homofób szövegeket se osszanak meg!

Szinte bizonyosak vagyunk benne, hogy enélkül is lehet (sőt enélkül kell!) vitatkozni a közösségi közlekedés helyzetéről.

Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük