Történet egy kislányról egy anyukáról egy fáról és a kapcsolatokról

tbstreeSzeretnék egy történetet elmesélni… Az egyik kedvencemet…

Egy lánynak egyszer az édesanyja adott egy doboz szeget, és azt mondta neki, hogy akárhányszor elveszíti a türelmét, vagy megbánt valakit kalapáljon be egy szöget a kertben álló öreg fába.

Az első nap, a lány 14 szöget vert be a fába. Az utána következő hetekben ahogy megtanulta ellenőrizni a dühét és az indulatait, napról-napra kevesebb szöget kellett bekalapálnia.
Felfedezte, hogy sokkal könnyebb önmagát kontrollálnia, mint a szögeket verni a fába.
Végül eljött az a nap, amikor már nem veszítette el a türelmét és nem bántott meg senkit.

Futott haza és elmesélte az anyukájának, aki azt mondta neki, hogy akkor minden nap húzzon ki egy szöget, amikor nem veszítette el a türelmét és nem bántott meg senkit.

Teltek a napok.
shabbat-queen-elena-kotliarkerEgy nap ismét odament anyukájához, és bejelentette, hogy elfogytak a szögek.
Az anyukája megfogta a lánya kezét, és odasétáltak a fához, és azt mondta neki:
– Ügyes és okos lány vagy, de nézd meg ezeket a lukakat a fán! Ez a fa sohasem lesz ugyanolyan, mint eddig volt. Az indulatból mondott szavak, ugyanilyen sebeket hagynak.-
– Hogyan tudom kijavítani ezt, hogyan tudom meggyógyítani a fát?
– kérdezte a lány – Örökre ilyen marad? Sérült?

Igen is és nem is… – válaszolt az anyuka. – A bölcseink azt mesélik, ha egy fa él, és érzi, hogy te is változol, a fa is meg tudja gyógyítani önmagát. Ám ha a fa nem érzi, a te fejlődésedet, akkor tovább viszi a sérüléseit.
A fa sohasem lesz olyan, mint volt korábban, de nem is kell, hogy teljesen olyan legyen, mint volt régen, ahhoz hogy jó és szép fa maradjon.
Ha te megteszed a Te részedet, a fa is megteszi az ő részét válaszként, és a Jóisten csodát tesz, a gyógyulást, ami mindkettőtöket jobbá tesz.
Ezt a folyamatot hívjuk engesztelésnek.
„Hogyan lehet ez?”, kérdezheted….
Ez azt jelenti, hogy a változás, ami a te bűnbánatodból és a fa megbocsátásából ered, elvezeti az embereket egy magasabb szintű kapcsolatba, mint ami volt korábban. – mondta az anyuka.

– És mi történik, hogyha a fa mégsem gyógyul meg? – kérdezte a lány. – Akkor valamit rosszul csináltam? Tudok valamit segíteni én neki?

– Három alkalmad lesz megpróbálni. – mondta az anya, – és ha a fa nem kezd gyógyulni, te nem tudod kényszeríteni. Akkor körül kell nézned. Még nagyon sok fa van, amelyik gondozást igényel. És akárhányszor segítesz egy fán, a Teremtő csodát fog tenni. Ez az engesztelés csodája. Hidd el, Isten mindig észreveszi a mi próbálkozásunkat ha változni akarunk, ezt te is láthatod, hiszen támogatott téged abban amit tettél az emberekkel. És ajándékot is ad: még több lehetőséget a változásra, hogy még több engesztelést szerezzünk.the-shabbat-queen-elena-kotliarker

Megosztás

16 thoughts on “Történet egy kislányról egy anyukáról egy fáról és a kapcsolatokról

  1. Visszajelzés: My ISRAEL info | Like: Történet egy kislányról egy anyukáról egy fáról és a kapcsolatokról…

  2. Visszajelzés: shalom olim | Történet egy kislányról egy anyukáról egy fáról és a kapcsolatokról…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük