10+1 zsidó származású divatdiktátor II. rész

dorin frankfurt

Egy hét alatt majd’ 1500-an olvasták el a zsidó divatdiktátorokról szóló blogbejegyzés első részét. Nagyon sokan írtak rá kommenteket, hogy kiket hagytam ki… Most igyekszem pótolni ezeket a hiátusokat. Külön köszönöm azon kommentelőknek, akik felhívták a figyelmemet Gottlieb (Róth) Leára és az ő sorsára.
Mint magyar zsidó kicsit többet írtam az életéről, mint általában szoktam, de ezt remélem, elnézitek nekem…
1.
Elie TahariElie Tahari
Egy iráni (perzsa) származású szövetbolt tulajdonos fiaként született 1952-ben Izraelben, Jeruzsálemben. A család sokat nélkülözött, és sokat költöztek. 19 évesen elhagyta hazáját és az Egyesült Államokban próbált szerencsét. New Yorkba költözik és 22 esztendősen a Madison Avenue-n nyitja meg első butikját. Majd NY egyik különleges negyedében a Sohoban folytatja álmai megvalósítását. Mára az egyik legnépszerűbb divattervező.

 

Good Shepard Benefit2.
Isaac Mizrahi

Az 52 éves tervező Brooklynban született, igazi jesiva-bóherként cseperedett fel.
Az első varrógépét édesapjától kapta tíz éves korában. Divattervező lett és egyben műsorvezető.
Saját márkát alapított: Xcel Brands-et, amelynek még mindig ő a kreatív igazgatója.
Kreációit – többek között – Natalie Portman, Julia Roberts, vagy Nicole Kidman viseli.
2013-ban kisebb megbotránkozást keltett a zsidó rajongói körében, hogy legújabb tervezéseiről, a zsidó vallás legszentebb ünnepén, Jom Kippur napján kezdett el tweet-elni.


joe mimram3.
Joe Mimran
A 62 éves tervező Marokkóban született, ám ma már kanadai divattervezőként tartják számon.
Szülei a zsidó vallás spirituális részét, a kabbala tanítását követik, és ilyen szellemben is nevelték fel gyermeküket.
Az ő nevéhez köthető a Club Monaco, valamint a Joe Fresh márkák.


 


4.
Diane von Furstenberg
A későbbi hercegné egy orosz zsidó édesapa és egy görög zsidó édesanya gyermekeként született meg Belgiumban,1946-ban. Eredeti családneve: Halfin.
dvf-newsweekA „sors” úgy hozta, hogy 18 évesen, az egyetemen találkozott Egon von Fürstenberg herceggel, akinek az édesapja egy német herceg volt, míg édesanyja a Fiat cég örökösnője. 1969-ben összeházasodtak, és házasságuk 3 éve alatt két gyermekük született: Alexandre herceg (hat hónappal az esküvő után) és Tatiana hercegnő. 🙂
Legismertebb ruhadarabja egy derékban kötött ruha volt (wrap dress), amelyet 1973-ban a Metropolitan Múzeum bevett egy, a híres ruhákat tartalmazó gyűjteményébe, mondván, ezzel nagy hatást gyakorolt a női divatra. A márkájának neve :DVF
A család által hozott hagyományokat sokáig nem képviselte, ma már azonban a washingtoni holokauszt múzeum egyik legadakozóbb támogatója.
charlotte ronson5.
Charlotte Ronson

A rendkívül csinos, fiatal brit tervező hölgy, konzervatív zsidó családba született 1977-ben. Stílusának fő céljául a hordhatóságot és a lazaságot tűzte ki. Jelképéül is egy szívet választott.
Ruhadarabjai a világon mindenhol keresettek, ma már többnyire az Egyesült Államokban dolgozik.
Ruháit olyan celebritások is előszeretettel viselik pl: Kate Moss, Winona Ryder, Jessica Simpson, Gwen Stefani.


Bette Midler's New York Restoration Project 13th Annual Spring Picnic6.
Michael Kors
Az 54 éves tervező Karl Anderson-ként látta meg a napvilágot Amerikában.
Édesanyja zsidó, míg édesapja svéd származású. Zsidóságára büszke és szereti is hangsúlyozni. Ma már egy hatalmas divatbirodalom áll a háta mögött, a Michael Kors Inc.
Divatguruvá nőtte ki magát, kreáció hol sportosak, hol elegánsabb viseletek, de a legfontosabb a rendkívül jó hordhatóságuk. Kiegészítői szintén nagy sikernek örvendenek. Budapesten több márkaboltja található.
Olyan hölgyek viselik darabjait, mint Michelle Obama.


 
ronen chen7.
Ronen Chen

1965-ben született Izraelben és napjainkban már az egyik leghíresebb izraeli tervezők közé tartozik.
Ruhái, tervezései visszafogott és kortalan darabok. Sokszor monokróm stílusjegyek is megtalálhatóak az alkotásaiban.
A világ szinte minden országában értékesítik a kollekcióját. Természetesen az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban szerezte a hírnevét, ám cégének központját (természetesen?) nem mozdította ez Izrael szívéből.


2894b350435abdf6_Irina_Shabayeva_Irina_Shabayeva_Backstage_0gDnxuLI7QMl8.  
Irina Shabayeva
A 27 éves tervező Grúziában született, zsidó és orosz felmenőkkel.
A fiatal tervezőnő lett a nyertese a „Project Runaway” – Kifutó Program nevű verseny hatodik évadának.
Irináról egyelőre még feltételes módban beszélnek a divat nagyágyúi. Úgy gondolják, ha tudja tartani a mostani lehengerlő stílusát, akkor valóban a csúcsra törhet, ám még nagyon fiatal.
A divattervező példaképe a méltán híres Jean Paul Gaultier.
Az elmúlt napokban többek között azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy a saját divatbemutatóján modellként is a kifutóra lépett, ami a divatvilágban igencsak megjegyzendő.


dorin frankfurt19.
Dorin Frankfurt

Dorin Frankfurt egy izraeli divatikon. Mégpedig jó okkal.
Az 57 éves tervezőnő, amikor sajnálatosan nem tudta megfizetni még a designer darabokat, úgy döntött, hogy saját maga fogja azokat elkészíteni, megfelelve az izraeli stílusnak.
Ma már olyan hatalmas ismertség és infrastruktúra van a háta mögött, mind Izraelben, és mind szerte a nagyvilágban, hogy nevét szinte mindenhol ismerik.
Izraelben „az ország kedvencének” nevezték a divattervező hölgyet.
Darabjai megfelelnek a mai divatnak, valamint szoknyáit, ruháit igyekszik úgy elkészíteni, hogy azok megfeleljenek az izraeli vallási szokásoknak, valamint a modern tel avivi stílusnak. Honlapján mind héberül, mind angolul lehet ruhákat keresni


10.
Levi Strauss

A farmergyártás ikonikus alakja 1829-ben, Löb Strauss-ként, egy szegény németországi zsidó családban született. Szülei Hirsch Strauss és Rebecca Haass.
levis18 éves korában édesanyjával és két nővérével kihajóztak az Egyesült Államokba.
1850-től hívta magát Levi Straussnak. 1853-ban megkapta az amerikai állampolgárságot, majd San Franciscoba költözött, ahol ruházati üzletet nyitott.
Eleinte vitorlavászonból készített tartós nadrágokat a munkásoknak. Ám az egyszerű varrás megerősítésének egyszerű megoldására az egyik vásárlója, egy Jacob Davis nevű szabó jött rá, aki a nadrágokat elkezdte kis fém szegecsekkel megerősíteni. Így a varrások már jobban bírták a megterhelést. Strauss bevette a cégébe az ötletgazdát, és így a Levi Strauss & Co. nevű cége elkezdte gyártani a Levi’s márkájú „farmer”nadrágokat.
Levi Strauss sohasem házasodott meg. 73 esztendősen, 1902. szeptember 26-án hunyt el.

+1)
Gottlieb Lea, született Roth Lenke…
Sajószentpéteren, 1918-ban látta meg a napvilágot. Férjét, Gottlieb Ármint munkatáborba hurcolták, Lenke két kis­lányával, Mirjámmal és Judittal otthon illetve Budapesten bujkált.
Az anyuka és a két pici lány az utcákon szinte mindig virágcsokorral a kezükben közlekedtek, amely a védelmüket szolgálta. Az ellenőrzési pontok mellett elhaladva ugyanis arcukat a színes bokréták mögé rejtették.
A háború borzalmait túlélve Lea férjével először Csehországban próbált szerencsét: férje családi vállalkozását folytatva esőkabátgyártásba kezdtek, de 1949-ben inkább az izrael mellett döntöttek.
Családi és baráti kölcsönből belevágtak ismét az esőkabátgyártásba, ám néhány vásárló nélküli hónap után rá kellett jönniük arra, hogy a száraz, mediterrán éghajlat nem kedvez vállalkozásuknak. 🙂
A felismerést radikális fordulat követte, ám a vízhez továbbra is ragaszkodva fürdőruhák tervezésébe és gyártásába kezdtek.
Lea, hogy alapanyagokat vásárolhasson, először eladta jegygyűrűjét. A „kollekciókat” az asszony saját kezűleg varrta egy kölcsönkapott varrógépen.
Az 1953-ban indult kétszemélyes vállalkozás a viszontagságos kezdet ellenére gyorsan nőtt, így 1956-ban, egy húszfős varrodával megalapították a Gottex divatcéget.
lea gottliebA Gottex elegáns és egyben extravagáns modelljei nemcsak Izraelben, de külföldön is egyre nagyobb sikert arattak, így a cég néhány évtizeddel később Izrael vezető fürdőruhagyártójává vált, kollekcióit pedig több mint nyolcvan országban árusították.
Ügyfelei között arisztokratákat, politikusfeleségeket és film­sztárokat is találunk, például Lady Dianát, Elisabeth Taylort és Nancy Kissingert, de a kilencvenes évek ikonikus topmodelljei, mint Claudia Schiffer, Naomi Campbell és Brooke Shields is Roth Lea munkáinak nagy rajongói voltak.
A fiatal tervezők sorsát is szívén viselte, a Bezalel Academy of Arts and Design divattervező növendékeit folyamatosan támogatásban részesítette.
Négy évvel ezelőtt a Yad Va­shem múzeum My Homeland – Az én hazám címmel kiállítást szervezett, amelynek anyagát az Izraelben élő, valamely szakterületen újítást létrehozó holokauszt-túlélők munkájából állították össze. – Az ott bemutatott anyag nagy része Lea Gottlieb munkásságát ismertette meg az odalátogatókkal.
2005-ben pedig az Ynet izraeli internetes hírportál által meghirdetett szavazás Lea Gottliebet a kétszáz legnagyszerűbb izraeli állampolgár közé sorolta.
——
És ismét néhány kép az ortodox zsidó divatról…
Amihez időnként provokatívan ám időnként komolyan nyúlnak a tervezők…uncommon-creatures7 uncommon-creatures8 uncommon-creatures4 uncommon-creatures2 designer-ricardo-seco-sent-this-model-down-the-runway-in-a-harsh-leather-coat-and-what-looked-like-payot-hair-curls-worn-by-hasidic-jews a_560x0 jew3 tumblr_mc9srxch9w1rdu3hjo1_500

Megosztás

3 thoughts on “10+1 zsidó származású divatdiktátor II. rész

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük