Lefkovics Kornél: Amit tudni kell Gábriel angyalról

Kérem olvassuk el Lefkovics Kornél objektíven szubjektív írását a Szabadság térre tervezett „megszállás” emlékműről, aminek középpontjában a bibliai Gávriel (Gábriel) angyal áll, amely a második világháborúban megszállt Magyarország ártatlanságát, szentségét, stb van hivatva szimbolizálni.Gabriel_archangel's_statue_by_nightNem tudom, kinek volt a tanulatlan ötlete Gábriel angyallal ábrázolni a „halottak”, inkább meggyilkoltak emlékét, hogy ő majd minden áldozatra emlékezik. Honnan veszik ezt a véleményt, mi a forrása?
Gabriel (Gávriel) angyal egyik közvetítője Isten akaratának. Megjelenik az Ószövetségeben és Újszövetségben is, sőt a Koránban az első szurát is ő fedte fel Mohamednek.
A szoborral állítólag a zsidó áldozatokra akarnak emlékezni főleg, akkor nézzük már meg a legrégebbi forrásokat, ami még nincsen szándékosan mellémagyarázva, hogy mit is mond róla.
Dániel könyvében Dániel próféciáját segít értelmezni.
Ezékiel könyvében konkrétan azért küldték Gávriel angyalt, hogy pusztítsa el Jeruzsálemet! Micsoda emlékeztető…
Gávriel a zsidó hagyomány szerint az antropomorfált Istenkép bal kezénél, bal oldalánál foglal helyet. A bal oldal mindig az erő, a szigor és kegyelem nélküli ítélkezést jelenti. Továbbá Gávriel segíti a lelkek lejövetelét a földre, teljesítvén az isteni akaratot.
Kérdem én, hogyan és melyik interpretációban emlékezik Gávriel angyal a kegyetlenséggel meggyilkolt áldozatokra?
Kérem ne etessék tovább szándékos hazugságokkal a népet!
Se ember, se Isten nem szent nekik…
Archangel_Gabriel._Tsalenjikha_fresco_(Georgia,_14th_c.)

Megosztás

11 thoughts on “Lefkovics Kornél: Amit tudni kell Gábriel angyalról

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük