Heti gondolatok – 2012. május 10, azaz 5772. ijár 19.

Ezen a héten a szombat 19.51-kor köszönt ránk, és 21.05-kor búcsúzunk el tőle.
Ebben a 25 órában első lépésként próbáljuk a hétköznapi dolgokat kiiktatni az életünkből. Mit is jelent ez? Pl. nincs CSI, Facebook postolás, vagy edzőterem, ezzel szemben van közös vacsora, beszélgetés a családdal, barátokkal, séta, stb
Próbáld ki egyszer, nem bánod meg…
A zsinagógáinkban Mózes harmadik könyvéből olvasunk fel. (21:1-24:23)
Egy kis ízelítő: Emor hetiszakasz rajzfilmen
A hetiszakaszban a zsidó ünnepekről is szó van. Itt egy kis gyermek-színezőt találunk az ünnepekről és az aktuális lág báomer ünnepségről.
A mai lág báomer ünnepségen Darvas István rabbi egy előadást tartott az ünnepről, amiben elmondta, hogy Akiva tanítványainál, az a nagyon komoly veszély jött elő, hogy elveszették a tiszteletet azok iránt, akikkel nem értettek egyet.
IGEN!
Ez a zsidóság egyik legnagyobb veszélye!!!!
A méltóságteljes párbeszéd elfelejtése vagy lenézése tönkreteszi annak a lehetőségét, hogy eltérő szempontok egymás mellett élhessenek.
Így mi magunk akadályozzuk meg a tudás bővülését, ami a mi esetünkben a fejlődés halála, a zsidóság eltűnésének első lépése.
Rabbi Akiva története arra figyelmeztet, hogy nehogy elhiggyük, hogy csak 1 igazság van!
Ez a Tóra és a judaizmus alapelveinek a legteljesebb sárba tiprása!
A történelmünk és lelki fejlődésünk folyamán egyre inkább tapasztaljuk, hogy a betűk és a lelkek mindig is kapcsolatban álltak egymással
És ez a lág báomer-i történet, pont arra figyelmeztet bennünket, hogy mint a Tóra betűinek, akképpen a lelkeknek is kapcsolódniuk kellene egymáshoz és a Teremtőjéhez, hogy egységet alkossanak.
– Ez a zsidóság, nem több és nem kevesebb!
Sábát Sálom!

Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük