Egy nő, aki érzelmeket vitt a sportba – Kronberger Lili, Magyarország első női világbajnoka (Életmesék XIII.)

122 esztendeje, 1890. november 12-én, született meg az a hölgy, akiről már 18 esztendős korában így ír a korabeli sajtó:
“Kronberger Lili kisasszony nemcsak, hogy kiérdemelte a műkorcsolyázó bajnok büszke czímét, hanem egyenesen hívatott e czím viselésére. Munkája tökéletes. Ez a fenomenális tehetséggel megáldott leány, olyan a jégen, mint egy gyönyörű költemény.”
Nem véletlen, hogy így írnak erről a fiatal zsidó kislányról, (héber nevén, Ziszl Szárá) hiszen abban az esztendőben már ő a magyar sport első női világbajnoka, amely címet még háromszor véd majd meg.

Amikor 1911-ben, a bécsi műkorcsolya világbajnokság előtt a fiatal, 28 éves Kodály Zoltán megkereste dr. Szentgyörgyi Imrét, a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség alelnökét, és felajánlotta neki, hogy az alelnök feleségét, a 21 éves, ám ekkor már háromszoros világbajnoki aranyérmes (1908, 1909, 1910) és kétszeres világbajnoki bronzérmes (1906, 1907) műkorcsolyázót, segítse abban, hogy az 1911-es berlini világbajnokságon, a kűrjét élő zenekari zenére adja elő, nem is gondolták volna, hogy egy olyan szokást honosítanak meg közösen, ami szinte az örökkévalóságig összekovácsolja a műkorcsolyát és a zenét.

A két ember közös ötlete adja meg ennek a sportnak azt az érzelmi pluszt, ami napjainkban is tévénézők millióit köti a képernyő elé, amikor meghallják, hogy műkorcsolya bajnokság van.

A bajnok – bajnokként is tette le a korcsolyacipőjét. 21 évesen a családjának szenteli az életét.

A magyar sport fájdalma, hogy az 1908-as londoni olimpián, akár ő “lehetett volna” az első magyar női olimpiai résztvevő is, aki toronymagas esélyese “lehetett volna” az első női aranyéremnek. Ám megfelelő háttér nélkül nem tudott felkészülni a versenyre, és ezért ki sem utazott, így csak marad “lehetett volna”…

Mintegy öt esztendővel a visszavonulása után még egyszer megpróbált visszatérni a jégre. Ez az elképzelése a korabeli sajtóban nagy visszhangot kapott, ám a hosszú kihagyás miatt ekkor már nem tudott újból komoly sikert elérni.

84 esztendősen, Budapesten hunyt el.

Napjainkban már a világ leghíresebb zsidó sportolói és a világ legjobb korcsolyázói között tartják számon.

 

 

 

 

 

Józsa Judit szobra Kronberger Lili-ről